URAGAN MANUEL I (SUPER)TAJFUN USAGI NA PACIFIKU

Meksiko se još ne stiže oporaviti od razornog utjecaja dvaju tropskih sustava, uragana Ingrid i tropske oluje Manuel, a dodatne probleme stvara činjenica da je i Manuel postao uraganom te je cijelo područje pod novim naletom oborina i vjetra. Nakon nereda u Acapulcu pomakao se sjevernije u Kalifornijski zaljev. Bio je i oslabio na tropsku depresiju, ali je topla površina vode učinila svoje i Meksikancima se vratio jači i opasniji nego ikad.
Ipak, po ulasku na kopno izgubit će na snazi pa će i stanovništvo napokon moći odahnuti. Dvostruki utjecaj oluja u Meksiku je do sada uzeo preko 40 života.

Na zapadnom Pacifiku velika tropska nevolja pod nazivom tajfun Usagi, a vrlo vjerojatno se radi o najjačem tropskom sustavu ove sezone. Već sada govorimo o tajfunu razorne 4. kategorije sa stalnom brzinom vjetra od 220 km/h i udarima preko 250 km/h.
Kreće se putanjom pogubnom za sjever Filipina, Tajvan i Kinu jer je izgledno da će proći upravo između Filipina i Tajvana te prvi udar na kopno imati tek u Kini.
S obzirom na razornost ovog sustava idućih dana vijesti o tajfunu Usagi neće nedostajati. Čak je izgledno jačanje i na najjaču 5. kategoriju!

Grafika: wunderground.com

Sličan sadržaj