SUPERTAJFUN USAGI POHARAO DALEKI ISTOK, NAJJAČI TROPSKI SUSTAV OVE GODINE NA ZEMLJI, POGINULO NAJMANJE 33 LJUDI


Već se po svom razvoju istočno od Filipina vidjelo da bi ime Usagi moglo ostaviti traga u ovogodišnjem kalendaru tropske aktivnosti,što se i ostvarilo. Povoljni uvjeti za razvoj tropskih sustava učinili su svoje i Usagi je do Luzonskog prolaza bio stekao i status supertajfuna 5. kategorije, a do sada je od njegovog utjecaja smrtno stradalo 33 ljudi.

Dok se kretao Luzonskim prolazom između Filipina i Tajvana svojim rubovima je donosio veće koičine kiše i orkanski vjetar, pa je ponovno bilo poplava na sjeveru Filipina i jugu Tajvana. Na Filipinima je smrtno stradalo najmanje 8 osoba.

Prema kraju tjedna nastavio je svoj put prema Hong Kongu i Kini uz slabljanje na tajfun 2. kategorije. U nedjelju navečer po lokalnom vremenu stigao je do kopna Kine, “za dlaku” poštedjevši Hong Kong direktnog udara. I bez toga, materijalna šteta nije mogla biti izbjegnuta, dok je neekoliko desetaka ljudi ozlijeđeno.

Direktni udar na kopno tajfun je imao na kopno Kine, pri čemu je poginulo najmanje 25 ljudi, uglavnom svi u okolici grada Shanwei koji je i najteže stradao. Ukupna šteta od tajfuna procjenjuje se na oko pola milijarde dolara.

Usagi više ne postoji na kartama, ali se njegov utjecaj i dalje nastavlja. Ostaci tajfuna u sebi i dalje imaju dovoljnu koičinu vlage za obilniju kišu.

S njegovim nestajanjem nije prestala tropska aktivnost na zapadnom Pacifiku, ali i ukupno.
Tajfun Pabuk trenutno se kreće u smjeru Japana, a čini se da će na vrijeme okrenuti putanju ka sjeveroistoku (zbog nailaska hladne fronte) da bi glavno japansko kopno ostalo pošteđeno njegovog direktnog utjecaja. Čak i rub tajfuna dovoljno je daleko od kopna tako da zasada nema ni obilnije kiše.
Japanci mogu zahvaliti hladnom prodoru sa sjeverozapada koji će prisiliti tajfun na promjenu putanje.

Naslovna: Filipni suočeni s novim poplavama (AP Photo/Bullit Marquez)

Tajfun Pabuk naići će na snažan otpor hladne fronte, grafika ACuweather

Sličan sadržaj