NOVO SUČELJE “METEOADRIATIC” KARATA UZ NOVI PRODUKT

Na svojim inernetskim stranicama, profesor Ivan toman iz Zadra, čovjek koji je i omogućio rad RIMETEO Portala u ovom obliku, predstavio je nekoliko novosti, koje se prvenstveno tiču domaćih prognostičkh karata koje razvija sa svojim suradnicima. Cijela stranica osvježena je novim sučeljem, a uz to predstavljen je i novi produkt, “Uvjeti za tučonosnu naoblaku”.

Nove smjernice kojima se vodimo na MeteoAdriatic-u, a koje su danas više nego ikad određenije približavanju računalne vremenske prognoze širokoj populaciji, zahtijevaju i drugačiji pristup sustavu za pregledavanje produkata. Cilj je ovaj put bio maksimalno pojednostavniti navigaciju i dizajn te poboljšati funkcionalnost alata za pregled grafičkih sadržaja prognoze.

Vođeni tom idejom, 22. rujna, točno negdje oko jesenjeg ekvinocija, pustili smo online našu novu verziju “maps.meteoadriatic.net” web stranica. Iako smo zbog potrebe bolje integracije sa ostatkom prognostičkih materijala odustali od prezentacije karata i dijagrama na odvojenoj poddomeni, prognostičkim materijalima i dalje možete pristupiti preko prečaca http://maps.meteoadriatic.net, s napomenom da sve stare adrese unutar te poddomene više ne vrijede. Naravno, materijale možete pregledavati i preko naslovnice portala www.meteoadriatic.net klikom na poveznicu Produkti modela u glavnom navigacijskom izborniku.

Na GFS sučelju dodan je novi produkt – “Uvjeti za tučonosnu naoblaku“. Ovaj parametar treba tumačiti kao vjerojatnost pojave tuče u konvektivnoj naoblaci, ako ona postoji. Drugim riječima, parametar ne govori o vjerojatnosti nastanka konvektivnih tučonosnih oblaka, već o termičkim uvjetima za nastanak tuče unutar eventualne konvektivne naoblake.

Ujedno pozivamo sve one koji koriste materijale sa maps.meteoadriatic.net stranice za informiranje javnosti da prilikom takvog korištenja stave jasan izvor otkuda je karta, jer je nažalost bilo slučajeva da se čak mijenjao i znak za autorska prava od strane nekih facebook stranica, što urednici RIMETEO Portala oštro osuđuju.
Sve karte na “Meteoadriaticu” su besplatne tako da stvarno nema potrebe kititi se tuđim perjem, ako nema dovoljno znanja, a očito je da nema, jer se inače ne bi činile takve stvari.

Slika: maps.meteoadriatic.net

Sličan sadržaj