FRONTA KROZ TEKST I SLIKU: STIGLA STABILIZACIJA, VJETAR USPORAVA PROMET / DO SRIJEDE BEZ KIŠE

Za nama je još jedna hladna fronta, osjetno blaža od prošle, ali ni današnja nije prošla bez meteoroloških uzbuđenja.

U noći i prijepodnevnim satima u PGŽ većinom je bilo oblačno, uz tek povremenu kišu, a onda se sa sjevera spustila oborinska masa, prvo zahvaćajući Gorski kotar, a zatim je preko riječkohg zaleđa došla i do Rijeke, a u konačnici je bilo lokalno i izraženijih oborina.
Prvenstveno se to odnosi na dijelove Gorskog kotara, Krka i istočnog dijela Rijeke. Tako je s jakim oborinskim naletom oko 11h u samo 15-ak minuta u Čavlima palo 25 mm kiše, Cerniku 24 mm, u Rijeci između 5 i 15 mm (više na istoku), dok su južni otoci dobili najmanje oborine.
Uz pojavu jakih pljuskova padala je lokalno i tuča, a zatim je zapuhao jak vjetar, na Kvarneru bura, a u gorju sjeveroistočnjak.
Temperatura se samo prolazno bila snizila da bi s razvedravanjem koje je nastupilo iza podneva ponovno porasla. U 14h u županiji je mjereno 10 do 14°C u gorju, a na Kvarneru uglavnom preko 20°C.

Zbog bure, na dionicama Jadranske magistrale (D8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene (D8) zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Jak vjetar povremeno puše na dionicama autocesta: A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići te A6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do tunela Tuhobić. Vozi se uz ograničenja brzine no autoceste su otvorene za sve skupine vozila.

Olujnih udara vjetra može još biti sve do petka poslijepodne kada će vjetar potpuno oslabiti.
Početak je ovo stabilizacije vremena koja bi mogla potrajati sve do srijede. Prevladavat će sunčano vrijeme sa hladnim ili svježim jutrima, a temperature će uglavnom biti vrlo slične svakog dana, na Kvarneru preko 20°C, a u gorju oko 15°C.

10:30h Rijeka, Bojan/RIMETEO

Vrbnik, Dejan Jolić

Oborine su iza podneva premjestile se duž obale i na otok Krk

U Rijeci se potom razvedrilo, Irena Trkulja

Kozala, Danijel Šimić

Pogled s Lošinja na frontu, Sandro Puncet

Bojan/RIMETEO

U poslijepodnevnim satima još je oborina bilo ponegdje u Istri, primjerice u Puli i jačih pljuskova

Sličan sadržaj