Dominacija anticiklone i stabilnog vremena

Izvor naslovne ilustracije: Neverin
Prikaz trenutno raspodjele sustava opisane u prvom odlomku sinoptičke situacije. Anticiklona će igrati glavnu riječ.

Uvod

Zima se nakon prve polovice siječnja i kvalitetnog zimskog prodora pred deset dana odlučila vratit u novonormalno iznadprosječno toplo vrijeme, a uzročnik takvom vremenu odlučio se zadržati iznad naših prostora neki duži period. Riječ je o jakoj i prostranoj anticikloni koja će nas i ovoga tjedna „pritiskati” visokim tlakom i podariti nam obilje sunčanog i stabilnog vremena.

Sinoptička situacija

Centar te „naše” anticiklone trenutno se nalazi iznad Rumunjske pa je naše područje u neposrednoj blizini centra i time anticiklona podržava stabilno vrijeme uz slabo visinsko strujanje zraka. Slabim strujanjem zraka dolazi do pojave izraženih lokalnih inverzija koje uzrokuju niske (zimske) jutarnje (noćne) temperature zraka, no zbog pritjecanja toploga zraka s jugozapada dnevne se temperature dižu na ranoproljetne.

Pomicanjem centra anticiklone preko našeg područja nazad na prvobitnu poziciju kod Biskajskog zaljeva između Francuske i Španjolske, iznadprosječno topal zrak po visini povući će se prema jugozapadu (od kuda je i došao), a anticiklona bi već tijekom četvrtka trebala izdužiti svoj greben prema sjeveru čime će zahvatiti ponešto hladnog zraka na sjeveru kontinenta.

Nešto hladniji zrak po visini trebao bi se spustiti uz sjeveroistočni greben anticiklone sa sjevera kontinenta prema Balkanskom poluotoku pri čemu bi naše područje tek okrznuo što će uzrokovati prolazak još jedne suhe fronte nakon koje će zapuhati jednodnevna bura, a temperatura malo past.

Prikaz sinoptičke situacije u petak kada će hladan zrak stići do našeg područja nakon fronte u četvrtak. Plava strelica označava smjer dolaska hladnog zraka uz sjeveroistočni rub (greben) anticiklone. Izvor : Neverin, dorada : Rimeteo

Ipak, kako to priliči novonormalnoj klimi, hladan će zrak vrlo brzo bit otpuhan istočno od našeg područja, a kako će vjetar po visini okrenuti na sjeverozapadnjak pa prelaskom vjetra preko Alpa i spuštanjem u niže krajeve dodatno će se zagrijavat pa bi za vikend temperature opet trebale biti proljetne.

Ni ulaskom u novi tjedan vrijeme se ne bi trebalo bitnije mijenjati, barem do njegove sredine, no detaljnije o tom tjednu u idućoj najavi, a do tad uživajte u suncu i ugodnim „zimskim” temperaturama.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak pretežno vedar na čitavom području, samo na krajnjem jugozapadu Kvarnera prema otvorenom moru izgledna je pojava morske magle. Puhat će povremeni slab vjetar južnih i jugozapadnih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, lokalno u zaleđu do -4°C, a u Gorskom kotaru od -8 do -3°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Srijeda pretežno vedra, ali uz umjerenu visinsku naoblaku koja neće previše ublažavati sunčane zrake. Tijekom jutra na otvorenom moru moguća morska magla. Vjetra gotovo i neće biti, tek navečer povremen slab s kopna na more. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, u zaleđu Rijeke lokalno do -2°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Četvrtak uz slabu visinsku naoblaku do popodne kada će prilikom približavanja fronte doći do porasta naoblake pa će prevladavati oblačno do navečer kada slijedi razvedravanje. Tijekom prolaska fronte nije isključena ni lokalna kratkotrajna slaba kišica, no bez mjerljivih količina. Do popodne će puhati slab povremen zapadnjak, a zatim okretanje na slabu do umjerenu buru, samo u Velebitskom kanalu s jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno u zaleđu do 0°C, a u Gorskom kotaru -1 – 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Prikaz ukupne količine oborine koja može pasti prolaskom fronte u četvrtak popodne. Vidljivo je da su količine vrlo male, tek do 1 mm (na Zavižanu) pri čemu model sugerira da će količina vjerojatno biti i ne mjerljiva, ali da vrlo slaba oborina nije isključena. Izvor : Meteoadriatic

Petak ponovno pretežno vedar. Veći dio dana puhat će bura, a osobito ujutro na istoku Kvarnera može imati lokalne olujne udare. Temperaturno za stupanj dva hladnije.

Prikaz brzine udara vjetra u petak ujutro kada se očekuje najveća brzina. Izvor : Meteoadriatic

Vikend pretežno vedar uz obilje sunca. Puhat će povremen slab vjetar, a temperaturno ponovno toplije, po danu na Kvarneru do 15°C, a u gorju do 12°C.

Sličan sadržaj