Pod utjecajem anticiklone i stabilnog vremena

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne postavke sustava opisane u prvom odlomku sinoptičke situacije.
Tople boje – viši tlak, hladne – niži.

Uvod

Prošli tjedan doživjeli smo jedan kvalitetan zimski prodor hladnog zraka u sklopu ciklone čija je fronta uspjela sniziti temperature dovoljno nisko kako bi oborine na širem području Kvarnera i Istre padale u obliku snijega. Snijeg je padao do mora, a hvatao se za površine iznad 150 m.n.v., no neka su područja prošla tek dekorativno dok je primjerice u Veprincu neslužbeno izmjereno 10 cm!

Još za vrijeme fronte zapuhala je olujna bura, a ona je bila uvod u period stabilnog vremena koje će potrajat, čini se, barem do ulaska u veljaču.

Sinoptička situacija

Odmakom ciklone, sa zapada se približila anticiklona koja se trenutno nalazi centrom kod Španjolske te utječe na čitavu zapadnu i južnu Europu pa tako i naše područje. Daleko na sjeveru smjestile su se ciklone no zbog jačanja zonalnog strujanja (od Kanade preko Islanda do Skandinavije) te će ciklone nastaviti dalje put jugoistoka, odnosno dalje od našeg područja.

Sporim pomicanjem anticiklone prema istoku (središnjoj Europi), naše će područje sve više ulaziti pod utjecaj iste, a anticiklona će nas „čuvati” od nailaska novih ciklona i spuštanja hladnoga zraka, no zbog rubnog zahvaćanja našeg područja, do vikenda je izgledno i nešto više naoblake koja će biti nus produkt mijenjanja visinskog strujanja iznad našeg područja.

Prikaz sinoptičke situacije za vikend kadaće se anticiklona nalaziti najbliže centrom našem području. Izvor: Neverin

S obzirom na sporo pomicanje anticiklone koja bi za vikend trebala biti centrom tek iznad Njemačke, možemo sa sigurnošću reći kako će se dominantno sjeverno visinsko strujanje zadržati barem do kraja ovoga tjedna, te podržati suho i iznadprosječno toplo vrijeme, stoga uživajte u periodu koji slijedi i iskoristite ga za radove na otvorenom jer uskoro ulazimo u veljaču prevrtaču!

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda uglavnom oblačna do kraja dana, često uz izmjenu srednje i visinske naoblake. Na Kvarneru uglavnom bez vjetra dok će u gorju puhati slab i umjeren jugozapadnjak. Dnevna temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Navečer na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Četvrtak još do sredine dana uz umjerenu do potpunu naoblaku, a zatim djelomično kidanje naoblake pa će ostatak dana proći uz umjerenu naoblaku te lokalno duža sunčana razdoblja. Zapuhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Petak do sredine dana uz umjerenu naoblaku, ali i duža sunčana razdoblja, a zatim uz umjerenu do potpunu naoblaku do kraja dana. Na jugu Kvarnera prema otvorenom moru te na zapadu Istre postoji mogućnost za stvaranje morske magle. Puhat će uglavnom slab vjetar promjenjiva smjera, a kasno navečer okretanje na sjeverac. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Prikaz strukture naoblake u petak gdje se lijepo uočava gusta naoblaka ad sjevernom Jadranom što bi trebalo upućivati na pojavu morske magle! Tamno siva – gušća naoblaka. Izvor : Meteoadriatic

Subota uglavnom pretežno vedra, na otvorenom moru i uz obalu Istre moguća je pojava morske magle. Na Kvarneru će zapuhati umjerena bura, na istoku s jakim udarima, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru -1 – 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Nedjelja slična suboti, uglavnom pretežno vedro na čitavom području. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeveroistočnjak. Temperaturno za stupanj dva niže vrijednosti od subote.

Sličan sadržaj