Dominacija anticiklone i stabilnog vremena

Izvor : Windy , Prikaz rasporeda baričkih sustava preko Europe i Atlantika, crvenija boja viši tlak, plavija boja niži.

Dinamičnom i promjenjivom vremenu stiže pauza jer na snagu stupa zimska anticiklona koja će upotpuniti sredinu mjeseca s niskim temperaturama, i više nego primjerenim za doba godine!
Zima kakve su se događale pred pola stoljeća prosječno su u ovom periodu godine bile oko trenutnih temperatura pa možemo reći kako je ova zima započela „na vrijeme” jer su proteklih desetak i više kasnile uz uobičajeno jesensko vrijeme dugo u prosinac.

Sinoptička situacija

Ovaj tjedan, a vjerojatno i idući, glavni uzročnik lijepog, sunčanog i povremeno vjetrovitog vremena bit će jaka i prostrana anticiklona koje se trenutno nalazi centrom kod Njemačke, a naišla je nad ovo područje protekli vikend kada nam je kao reakcija približavanja (povećanja tlaka) nastala jedna od najjačih bura ove godine. Anticiklona će ovih dana započet svoje „ukorjevanje” nad Europskim kontinentom zahvaćajući ga skoro u potpunosti, a ciklone koje će nailaziti na sjeveru Atlantika zaobilazit će cijeli kontinent u širokom luku.

Od četvrtka će uslijediti dodatno jačanje anticiklone te pomicanje centra nad područje Engleske što će nakratko otvoriti mogućnost hladnom zraku koji će se preko istočne strane anticiklone spustiti sa sjevera Europe do našeg područja. Premda će nas taj val hladnog zraka okrznuti, daljnjim pomicanjem grebena anticiklone prema Skandinaviji otvorit će se mogućnost za spuštanje dosta hladnijeg zraka koji će pristići iz hladne Rusije direkt prema našem području. Lijep je to primjer sinoptičke postavke i recepta za zimsko stabilno vrijeme nad našim područjem, a od vikenda i osjetno hladnije. Gorski kotar je ovoga puta iznimka uz manje sunca. Stoga slobodno iskoristite ovaj tjedan za sušenje robe, bivanje na otvorenom i upijanje zimskih temperatura kao što su nekada bile jer stabilno vrijeme ne može zauvijek potrajati.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak će nad Kvarnerom obilježiti pretežno vedro vrijeme, u gorju uz umjerenu do potpunu naoblaku. Na Kvarneru će puhati umjerena i jaka bura, lokalno s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Prikaz debljine naoblake-sivo. Izvor : Meteoadriatic

Srijeda na Kvarneru pretežno vedra, povremeno uz umjerenu visinsku naoblaku dok u Gorskom kotaru umjerena do potpuna naoblaka iz koje može zalepršati i poneka pahulja. Bura će na Kvarneru puhati umjereno do jako, lokalno s olujnim udarima, a navečer će biti u blagom jačanju dok u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Prikaz udara vjetra u srijedu navečer. Izvor : Istramet

Četvrtak na Kvarneru ponovno pretežno vedar, a u gorju uz umjerenu do potpunu naoblaku gdje nije isključena ni pokoja pahulja, a popodne slijedi postepeno kidanje naoblake. Bura će i dalje na Kvarneru puhati umjereno do jako, lokalno s olujnim udarima, a od popodne u blagom postepenom slabljenju dok u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Petak i prvi dio subote pretežno vedri na čitavom području, bura će oslabiti, a temperaturno po noći za stupanj-dva hladnije.
Nedjelja umjerena do potpuno oblačna osobito u gorju gdje može biti i prolaznih pahulja.

Sličan sadržaj