Kalendarska zima započinje u hladnom tonu, uskoro je mijenja južina

Izvor : ČHMU

Napomena

Prognostički modeli su posljednjih dana pokazali svoju iznimnu nestabilnost u prognoziranju vremena na čemu se temelje i naši pogledi i čitanje prognostičkih karata (modela). Posvuda se moglo čuti kako nas očekuje zimsko vrijeme i hladnoća, pa odjednom južina i skoro 15°C na Božić, a što će zapravo biti ne zna još ni sam model. Važno je pri čitanju ove prognoze koja slijedi uzeti u obzir da se prognozirano vrijeme od danas pa do nedjelje smatra dalekim terminom (6 dana unaprijed), a kako Božić pada baš na 4. i 5. dan, nezahvalno je smatrati ovu prognozu točnom pa ni za period duži od 3 dana! Zašto su modeli posljednjih mjeseci, ali i godina, postali manje točni na daleke termine nažalost ne možemo odgovoriti na to pitanje, a za nadati se da će netko od stručnjaka pokušati razotkriti taj fenomen u dobu kada imamo sve više dostupnih podataka i informacija.

Početak klimatološke zime je započeo baš u zimskom tonu, no početak kalendarske samo danas donosi zimske temperature (21.12.2021.) Oblaci su već stigli oblaka, a uskoro stiže i južina, izgledna i za božićne blagdane.

Sinoptička situacija

Po trenutnoj sinoptičkoj situaciji i dalje se nalazimo pod utjecajem anticiklone (ona koja je trebala donijeti zimu), centrom smještene oko Njemačke, a grebenom protegnute do vrha Skandinavije (naslovna). Ta će se anticiklona ovih dana pomaknuti centrom preko Balkanskog poluotoka dalje na istok što će bazen hladnog zraka, pod kojim se rubno upravo i nalazimo, preusmjeriti na područje Ukrajine i Kazahstana i time polako okončati zimske temperature u ova dva dana nad našim područjem.

Ono što slijedi nakon ovih, može se reći, stabilnih dana je očigledno južina, a to potvrđuje i ciklonalna aktivnost koja se brzinski razvila nad zapadnim Atlantikom.

Vidljive dvije duboke ciklone od 970 hPa na Atlantiku koje će uzrokovati jugozapadno visinsko strujanje skroz do našeg područja.
Izvor : Meteociel.

Na tom dalekom području se uspostavilo izlijevanje vrlo hladnog zraka s područja Kanade u Atlantski ocean pri čemu su potencirane brojne ciklone na tom području, a kako se hladan zrak probija dublje u Atlantik (bliže nama) tako ciklone jačaju, a izgledno je formiranje i jedne velike ciklone i to već ove srijede. Ta će velika (jaka, duboka) ciklona čak 3000 km daleko imati utjecaja i na naše područje okrećući smjer visinskog strujanja na jugozapadno, a osim našeg područja zahvatit će i cijelu zapadnu Europu.

Zbog svoje jačine, te sporog približavanja Irskoj, jugozapadno visinsko strujanje će se održati vjerojatno i do kraja ovoga tjedna donoseći nam topao i umjereno vlažan zrak, više nalik jeseni.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Danas od jutra na čitavom području umjereno, a veći dio dana i potpuno oblačno. Tu i tamo su moguće kratkotrajne vrlo slabe oborine na granici kiše i snijega. Bura će se na Kvarneru potpuno smiriti do sredine dana nakon čega će prevladavati mirno, kao i u Gorskom kotaru cijeli dan. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, u zaleđu do -4°C, a na krajnjem jugu i do 7°C. U Gorskom kotaru od -7 do – 2°C. Maksimalna dnevna na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od – 2 do 2°C.

Srijeda također umjerena do potpuno oblačna, u prvom dijelu dana oborine su moguće tek u tragovima. Uglavnom mirno, osim na jugu Kvarnera gdje će puhati umjeren jugoistočnjak i istočnjak. Jutarnja minimalna temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, u zaleđu Kvarnera do -3°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana maksimalna na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C.

Prikaz količine oborina kroz 1h, vidljive su lokalne vrlo slabe oborine- plavkasto.
Izvor : Istramet

U četvrtak u prvom dijelu dana uz umjerenu, a kasnije i potpunu naoblaku, popodne su moguće i slabe kratkotrajne oborine, u gorju u obliku snijega, a na Kvarneru susnježica. Na Kvarneru veći dio dana mirno, a navečer okretanje na slabo jugo dok u gorju slab do umjeren jugozapadnjak od sredine dana. Jutarnja minimalna temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, na jugu do 7°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od – 1 do 4°C.

Petak i vikend vjerojatno donose povremenu kišu na čitavom području, temperature će porasti za nekoliko stupnjeva, a jugo doprinijeti jesenskom vremenu.

Premda smo i prošle godine dočekali Božić uz oborine, čini se da će tako biti i ove, no snijega ovoga puta neće vidjeti ni najviši vrhovi planina. Detaljnije o vremenu za blagdane pisat ćemo naknadno.

Sličan sadržaj