Dosta vam je hladnoće i zime? Imamo dobre vijesti za vas, veljača će opravdati svoje ime

Nakon 2012. godine s pravom se može reći da je zima napokon čvrsto pokucala i na naša vrata. Ne samo na vrata, već je prešla i kućni prag, čak intenzivnije i jače nego 2012. godine, a nemjerljivo jače u odnosu na prošlu.

Na primjeru Rijeke
Dovoljno je pogledati primjer Rijeke. Od siječnja do studenog 2016. godine zabilježena su tek 4 dana s minimalnom temperaturom ispod nule, i to svi u siječnju. Najniža temperatura bila je 22. siječnja, -1.5°C.
Od veljače do 15. studenog nije bilo niti jednog “minusoidnog” dana, a tog 15. studenog izmjerena je minimalna temperatura od -0.5°C.
Bio je to samo uvod, jer je već tijekom siječnja do 26. dana zabilježeno najmanje 11 dana s najnižom temperaturom ispod nule, a bit će do kraja mjeseca još koji dan zasigurno.

Pao i snijeg
Još je veća hladnoća, s većim odstupanjem bila u Dalmaciji, a na kontinentu i u gorju zima od prosinca nije ni prestajala, samo je mijenjala intenzitet.
Petak 13. bio je sretan za sve zimoljupce, jer se snijeg spustio jako nisko i na riječkom području (Rijeka službeno 1 cm), a minusi koji su nakon toga uslijedili pogodovali su njegovom zadržavanju i duljem od 7 dana, posebno na zapadu grada i predjelima iznad 200 metara.

Čuvaj se Senjske bure, a i Riječka je opasna
Puhala je i bura, dugo nije bilo takve u Rijeci. Službeno je 18. siječnja izmjeren udar od 97 km/h, na Krčkom mostu i 228 km/h. No to je na mahove i ne previše često, svejedno opasno.
Kako je tek u Senju. U gradu pod Nehajem puše često i orkanski, samo u siječnju 13 dana sa zabilježenim orkanskim udarima, od kojih je najjači 158.5 km/h, zabilježen 25. siječnja.

Do kraja mjeseca
Brojimo još sitno do kraja povijesnog siječnja. Zbog čega je povijesan, izelaborirali smo iznad, a do njegova isteka nastavit će se nešto hladnije vrijeme, posebno u jutarnjim satima pa će Rijeka već s idućom noći biti bogatija za još jedan minus. Jutrošnji je iznosio -4°C, dok su otoci bili topliji s 3°C, dok je u Gorskom kotaru nastavljen dugi niz hladnih dana s jutrom od -10°C.

I u unutrašnjosti zemlje hladnoća je itekako prisutna, iako je već po visini započelo zatopljenje, što samo stvara uvjete za nastavak umjetene zime uz dugotrajnu maglu i nisku naoblaku pa i nešto tzv. industrijskog snijega.

Veljača prevrtača
Velike promjene spremaju se na europskoj sinoptičkoj karti, a već ćemo ih osjetiti po početku veljače. O tome smo već pisali pa se možete podsjetiti, a ovdje ćemo ukratko ponoviti, da s jačanjem ciklonalne aktivnosti na Atlantiku dolazi i do promjene strujanja pa će na početku veljače, možda i prvih desetak dana, a sigurno 5, do izražaja doći zatopljenje koje će po visini pritjecati u naše krajeve.

U Rijeci se očekuje dosta kiše (zbog orografije), uz temperature malo iznad prosjeka, manje kiše na otocima, a zatopljenju bi najdulje mogla odolijevati unutrašnjost, zbog inverznog sloja i zarobljene hladnoće pri tlu – umjetna zima.
Predjeli gorja do 1000 metara će također osjetiti zatopljenje pa će kiša uz jugozapadnjak biti prisutna, ali neće previše zatopliti tako da bi već do 5. veljače temperatura mogla opet pasti. Za to vrijeme planine na oko 1500 metara dobit će i novi snijeg, a prema 1000 metara miješat će se oborina.

Naslovna:
Risnjak, David Matković
Senj, Lucijan Španić
GFS ensemble za Rijeku, početak veljače (temperature po visini oko prosjeka ili malo iznad)
GFS karta za početak veljače, jačanje ciklonalne aktivnosti na Atlantiku, dotok toplijeg zraka

Sličan sadržaj