Drugi travanjski tjedan u znaku promjenjivog vremena

Sinoptička situacija nad Europom

Sinoptička se situacija u iduća dva dana neće bitnije mijenjati kao ni u prethodna dva dana. Anticiklona se po sjeveru Europe sporo kreće prema jugoistoku, a po svojoj prednjoj strani spušta hladnu zračnu masu na Europu. Ciklonalni sustav i dalje prevladava po sjeveru Atlantskog oceana te središnjoj i južnoj Europi što na našem području rezultira nestabilnim vremenom. U takvoj situaciji karte koje se prate i iz njih izvlači prognoza mogu biti nepouzdane za određeno razdoblje (u ovom slučaju vise od 2 dana) pogotovo što se tiče procjene naoblake i oborina, stoga prognoze u ovom periodu treba uzimati s dozom opreza i većom mogućnošću za promjenom.

Trenutno se naše područje nalazi u polju ciklone smještene središtem oko BiH. Ta će ciklona utjecati na vrijeme kod nas iduća dva dana, a svojim položajem nad balkanskim poluotokom omogućit će strujanje vlažnog zraka popraćenog slabim oborinama iz Crnog mora. Ponedjeljak će tako proći u oblačnom tonu uz povremenu kišu tijekom cijelog dana, pritom će na području PGŽ-a pasti između 5-20 mm. Vjetar će biti dominantan na otvorenom moru i južnom Kvarneru uglavnom sjevero-zapadnog smjera i umjerene jačine. Temperature zraka će se kretati ujutro između 7 °C i 11 °C, a tijekom dana oko 15 °C, u Gorskom kotaru za par stupnjeva niže vrijednosti.

Utorak će donijeti promjenjivo oblačno vrijeme uz sunčana razdoblja, a mogućnosti za malo kiše može biti u gorskim predjelima. Vjetar će na Kvarneru i Gorskom kotaru prevladavati sjeveroistočnog smjera, no bura uz obalu će zbog utjecaja toplog zraka po visini imati učinak “feniranja”, pa će temperature zraka porasti. Tijekom noći i ujutro uz obalu i na moru oko 15 °C, zaleđe Rijeke i Gorski kotar oko 8 °C, dok će tijekom dana temperatura zraka lokalno dosegnuti i 20 °C, a na području Gorskog kotara do 15 °C.

Noć će zatim na moru ponovno prevladavati topla, no bez nade u dugotrajniji dolaska toplijeg vremena, jer već od srijede stiže nova kiša, a krajem radnog tjedna je izgledno i zahladnjenje.

Sličan sadržaj