WMO: Izvješće o stanju klime u 2018. ukazuje na ubrzavanje utjecaja klimatskih promjena

WMO

Fizički znakovi i društveno-ekonomski utjecaji klimatskih promjena ubrzavaju se uz rekordne koncentracije stakleničkih plinova koje uzrokuju porast globalnih temperatura do sve opasnijih razina, stoji u najnovijem izvješću Svjetske meteorološke organizacije (WMO).


U 25. jubilarnom Izvješću WMO-a o stanju globalne klime u 2018. naglašava se rekordno podizanje razine mora te iznimno visoke temperature oceane i zraka iznad kopna u protekle četiri godine. Taj trend zatopljenja traje od početka ovog stoljeća i očekuje se da će se nastaviti.

Znanost o klimi dostigla je nezabilježen stupanj pouzdanosti, pružajući mjerodavne dokaze o globalnom porastu temperature i s njime povezanim značajkama kao što su ubrzano podizanje razine mora, smanjenje površine morskog leda, povlačenje ledenjaka i ekstremni događaji poput toplinskih valova.

Ti ključni pokazatelji klimatskih promjena postaju sve izraženiji. Razine ugljičnog dioksida, koje su u trenutku objavljivanja prvog izvješća 1993. godine iznosile 357,0 dijelova na milijun, u stalnom su porastu i 2017. godine iznosile su 405,5 dijelova na milijun. U 2018. i 2019. očekuje se daljnji porast koncentracija stakleničkih plinova.

Izvješće WMO-a o klimi obuhvaća podatke dobivene od nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi, široke zajednice znanstvenih stručnjaka te agencija Ujedinjenih naroda. U njemu se iznose pojedinosti o rizicima povezanim s klimom i utjecajima na ljudsko zdravlje i dobrobit, migracije i raseljavanje, sigurnost opskrbe hranom, okoliš i oceanske i kopnene ekosustave. Također se daje pregled ekstremnih vremenskih događaja diljem svijeta.

Ostatak teksta možete pročitati na linku:

https://meteo.hr/objave_najave_natjecaji.php?section=onn&param=objave&el=priopcenja&daj=pr28032019

Sličan sadržaj