Proljetno nestabilno vrijeme nastavlja se do daljnjega

Denis Hren photography

Proteklih dana su kiša i jugo obilježili vrijeme, a takvo će vrijeme nastaviti prevladavati i u periodu ispred nas, nestabilno i prevrtljivo s dan dva pauze od kiše.

Razlog tomu je što se po sjeveru Europe smjestila anticiklona te time stvorila blok, a kada se uzme u obzir i Azorska anticiklona smještena po središtu Atlantskog oceana, ciklone koje putuju iz Kanade prelaze Ocean i ulaze direktno nad Europu i Sredozemlje.

Zato se trenutno, a i u idućim danima, nalazimo u ciklonalnom sustavu gdje će prodori malo hladnijeg zraka dolaskom do Mediterana aktivirati nove sustave popraćene jugom, kišom i nižim tlakom zraka (nestabilnim vremenom).

Subota se smjestila između prolaska dviju fronti pa će tako prevladavati najstabilnije. Vjetar će biti slab južnih smjerova koji će prelaskom nad kopno aktivirati stvaranje naoblake po riječkom zaleđu i Gorskom kotaru, a poslijepodne će ju zamijeniti visoka naoblaka. Sunca će najviše biti po otocima dok će se temperatura zraka kretati od jutra između 5 °C do 10 °C (Gorski kotar 0 °C do 5 °C ), a tijekom dana oko 15 °C, a na području Gorskog kotara oko 10 °C).

Tijekom nedjelje ujutro stiže nova fronta koja će sa sobom donijeti novi val kiše, pritom će na Kvarneru pasti 10-20 mm, a u Gorskom kotaru manje od 10 mm kiše. Jugo će s dolaskom fronte malo ojačati, a zatim smiriti pa će do kraja dana ostati mirno. Jutarnje temperature zraka slične subotnjim, dok će dnevne biti nešto niže, za stupanj do dva.

Dakle subota će od cijelog vikenda biti najstabilniji dan stoga ga vrijedi iskoristiti jer od nedjelje ponovno ulazimo u period nešto češće kiše.

Sličan sadržaj