Dugoročna prognoza za srpanj 2015. na razini Europe

cfs-mon_01_z500a_eu_1

Hoće li srpanj prema svojim karakteristikama biti još jedan pravi ljetni mjesec na razini Europe uskoro ćemo osjetiti i na vlastitoj koži, a u međuvremenu vam prenosimo dugoročnu vremensku prognozu za 7.mjesec.

Toplom i suhom završetku zime na europskoj razini uslijedilo je nešto hladnije i vlažnije proljeće (osobito na sjeverozapadu kontinenta).
Prvi klimatološki i kalendarski ljetni mjesec, lipanj, nije uveo vrućine na velika vrata, već se ostvario s ispodprosječnim temperaturama, zahvaljujući nešto hladnijem sjeveru Atlantika.

Temperaturne anomalije u lipnju (Europa); Izvor: WSI Energy

Regionalno gledajući, lipanj je visoke temperature ostvarivao (osobito na početku mjeseca) na području Mediterana te na Balkanu, zaslugom snažnog pritjecanja toplog suptropskog zraka sa juga.

Sudeći prema izlazima prognostičkih modela, u 7.mjesecu možemo očekivati prave “ljetne” temperature, na području gotovo cijele Europe, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku. Postizanje 30°C pripisuje se Parizu i Londonu, dok bi Madrid lako mogao doseći i 40°C.

Uz visoke temperature srpanj će gotovo posvuda izostaviti prosječne količine oborina. Dovoljno oborina moglo bi pasti jedino na području Velike Britanije i Irske zbog tamošnjeg susretanja dvije oprečne zračne mase, suhe kontinentalne i vlažne oceanske.

Prema sada dostupnim prognostičkim materijalima, toplo i vruće vrijeme zahvatit će najveći dio sljedećeg mjeseca.

Naslovna: Temperaturna odstupanja u Europi polovicom srpnja; Izvor: Levi Cowan /Tropical Tidbits

Sličan sadržaj