U klimatološko ljeto, s ljetnim tonom

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ

Posljednji vikend u mjesecu svibnju donio nam je osjetno osvježenje, ali i prijeko potrebnu kišu koja je došla kao spas od mogućih posljedica suše. Premda je osvježenje trajalo svega dva dana, oborine su i dalje na “dnevnom programu”, a tako će lokalno čini se biti i u prvih nekoliko dana klimatološkog ljeta, uz postepen porast temperature prikladan dobu godine.

Sinoptička situacija

Sinoptička situacija narednih dana mijenjat će se dosta usporeno, no to ne znači da će biti posve stabilno, iako se trenutno nalazimo pod blago povišenim tlakom zraka. Glavni ciklonalni sustavi (najbitniji nama) podijelili su se na dvije strane, jedan se nalazi u srcu Skandinavije, a drugi uz zapadnu obalu Portugala odnosno na samom istočnom rubu Atlantika. Pored njega još zapadnije, skroz do obale Sjeverne Amerike, smjestio se još jedan ciklonalni sustav, no on će se na tom mjestu nalaziti praktički do kraja tjedna „zarobljen” sa svih strana anticiklonama pa neće imati direktan utjecaj na vrijeme kod nas. Između prve dvije navedene ciklone nalaze se i polja visokog tlaka zraka, a prostiru se od centra na jugu Atlantika (ispod Azora) grebenom povezan preko središnje Europe s ruskim centrom i na lijevu stranu centrom ispod Islanda koji se dalje veže na grenlandski blok.

Prikaz sinomptičke situacije opisane u prvom odlomku. Vidljive su dvije Atlantske ciklone na lijevoj strani, Skandinavska ciklona i popratne anticiklone kod Rusije, središnje Europe i ispod Islanda te dijelom ispod Azora, ali nije naznačeno. Izvor : Neverin

U daljnjem razdoblju započet će slabljenje ciklone kod Portugala što će uzrokovati odvajanje od ciklone na zapadu Atlantika pri čemu će se otvoriti put za uzdizanje grebena i povezivanje azorske anticiklone s onom ispod Islanda. Time će započeti dodatno jačanje anticiklone ispod Islanda koja će se zatim pomaknuti malo prema istoku, odnosno malo iznad Škotske, što će biti dovoljno za uspostavu nesmetanog strujanja svježeg zraka sa sjevera kontinenta prema jugozapadu (Portugalu) na čijoj će se fronti nalaziti ciklona tada već kod Španjolske.

Prikaz situacije u subotu opisanu u drugom odlomku, vidljiv je spoj Azorske anticiklone i one ispod Islanda te ciklona kod Španjolske. Toplije boje predstavljaju viši tlak, a hladnije niži, isto se odnosi i na sliku iznad. Izvor : Neverin

Ciklona (kod Španjolske) će po prednjoj strani (desnoj) povlačiti topao zrak po visini koji će biti guran iz Alžira prema našem području što će dodatno povisiti temperature zraka od četvrtka pa će ponegdje i uz more biti upisana prva “tridesetica” (30°C). Uz prilazak sve toplijeg zraka bit će aktivno jugozapadno visinsko strujanje koje će donositi i nešto vlage po visini koja bi mogla reagirati ukoliko dođe do povoljnih uvjeta za razvoj konvektivne naoblake, odnosno lokalnih nevremena, a to se odnosi najprije na gorje, zatim zaleđe Rijeke, a onda tek ostatak Kvarnera gdje je i šansa za takve razvoje najmanja.

Od vikenda će ciklona biti još malo bliže nama što će dodatno povećati mogućnost za lokalnu kišu, osobito prilikom približavanja fronte pa se ne može reći da će vikend biti posve stabilan. Zaključak ovakvog tjedna bi stoga glasio: „Promjenjivo i sve toplije vrijeme uz sunčana razdoblja, ali i mogućnost za lokalnu kišu koja vas ne bi trebala potjerati sa plaža”.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda na Kvarneru pretežno vedra, u zaleđu Rijeke i gorju od sredine dana uz umjerenu naoblaku, a lokalno su mogući i kratkotrajni pljuskovi ili kiša. Vjetar sredinom dana slab jugozapadnih smjerova, a ostatak dana mirno uz povremen vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

Četvrtak također pretežno vedar, a u zaleđu Rijeke i gorju od sredine dana umjerena naoblaka, premda samo u gorju postoji mogućnost za kratkotrajan pljusak ili kišu i to ponajviše u popodnevnim i večernjim satima. Vjetar slab povremen promjenjiva smjera, a sredinom dana na čitavom području slab jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana na Kvarneru 24 – 29°C, a u Gorskom kotaru 22 – 27°C.

Petak do sredine dana pretežno vedro, a zatim slijedi nailazak visinske i srednje visoke naoblake sa zapada koja će se umjereno do potpuno zadržati do kraja dana pri čemu u popodnevnim i večernjim satima postoji mogućnost za povremenu mjestimičnu slabu kišu. Tijekom noći do jutra na istočnoj obali Kvarnera umjerena bura, a zatim sredinom dana okretanje na slabo jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 19 – 24°C, u zaleđu Rijeke do 17°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C. Tijekom dana na Kvarneru 26 – 31°C, a u Gorskom kotaru 24 – 29°C.

Prikaz maksimalne dnevne temperature u petak sredinom dana. U većini krajeva na Kvarneru i u Istri prelazit će 30°C. Izvor : Istramet

Vikend uz umjerenu naoblaku visinskog i srednje visokog karaktera. Subota vjerojatno suha, a nedjelja uz mjestimične oborine, no detaljnije o tome pročitajte u našoj trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj