Stiže promjena vremena koja donosi oborine i temperature niže od lipanjskog prosjeka

Novi je tjedan osim visokih temperatura koje su bile prave ljetne (Parg 28 °C, Rijeka i areodrom te Rab 31 °C, Mali Lošinj 32 °C) započeo s vedrim i stabilnim vremenom, no situacija se već noćas mijenja pa nam slijede dva nestabilna dana u kojem će najviše na značaju imati kiša.

Sinoptička situacija

Naše se područje trenutno nalazi pod blago sniženim tlakom zraka kao posljedica stvaranja plitke ciklone koju je potaknuo nešto hladniji zrak koji struji preko središnje Europe i time stvara temperaturnu razliku između sjevera i juga Alpa. Utjecaj te ciklone osjetit će se već noćas kako se bude odmicala dalje od našeg područja u smjeru istoka i time prouzročila dovod svježeg zraka iz središnje Europe uz istočni rub Alpa prema nama.

Sinoptička situacija od 7.6.2022. u 12 sati. Vidljiv je utjecaj plitke ciklone nad širim područjem, a koja će se u noći na srijedu premještati dalje na istok. Izvor: meteocentre

Nešto dalje od našeg područja, na zapadu kontinenta, kod Azora smjestila se anticiklona, a iznad nje po sjeveru kontinenta niz ciklonalnih sustava koji su ujedno i glavni uzročnici spuštanja svježeg zraka iz sjevernih predjela prema središnjoj Europi, a anticiklona kod Azora dodatno omogućava takvo strujanje svojim grebenom koji se proširio od Azora do Španjolske, što se vidi i na donjoj slici.

Izvor: meteociel.fr

Upravo zbog položaja tog grebena, svjež zrak ima mogućnost spustiti se i malo južnije zahvaćajući Alpe što naravno dovodi do stvaranja ciklone kod Genove koja zatim uzrokuje nestabilnu atmosferu nad našim područjem u obliku lokalnih pljuskova i kiše. Upravo će se takav scenarij dogoditi tijekom srijede, a u četvrtak ćemo biti pod utjecajem te novonastale ciklone.

Također tijekom četvrtka, greben anticiklone će se početi širit prema središnjoj Europi, kako ciklona bude odmicala od sjevernog Jadrana pa će se stvoriti idealna kombinacija za razvoj bure koja će biti aktualna od petka pa do kraja vikenda zbog sporog odmicanja ciklone prema istoku Balkana. Takva izražena bura nije uobičajena pojava tijekom ljeta, no proteklih godina sve je češća.

Uz buru i nakon te druge ciklone, svjež zrak iz središnje Europe proširit će se i na ostatak Balkana pa će uslijediti malo svježiji period, no vjerojatno samo do kraja vikenda.

Očekivana temperatura zraka na 2 metra visine, u petak 10.6.2022., izvor: Neverin.hr

Prognoza vremena

U utorak kasno navečer te u srijedu već tijekom noći valja očekivati povremenu kišu i lokalne pljuskove koji bi mogli biti aktivni do sredine dana, a zatim do navečer pretežno vedro uz povremenu umjerenu naoblaku. Ukupno bi moglo pasti 1 – 15 mm. Na Kvarneru će do sredine dana puhati umjerena do jaka bura, a u Gorskom kotaru slab istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, uz obalu do 23°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

Četvrtak bi trebao biti umjereno do potpuno oblačan, a kiša bi trebala početi već tijekom ranog jutra, ponovno u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, a ponegdje je moguća i sitna tuča dok u ostatku područja povremena kiša. Kiša će prestati popodne i navečer, a ukupno bi moglo pasti 1 – 20 mm, a lokalno i preko 30 mm. Do popodne slab vjetar promjenjiva smjera, a zatim slijedi probijanje bure koja će na Kvarneru puhati umjereno do jako uz vrlo jake i do olujne udare, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 23°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

Ukupne oborine do petka u 20 sati; izvor: Neverin.hr

U petak još ne posve stabilno, na Kvarneru umjerena naoblaka uz postepeno razvedravanje, a u Gorskom kotaru umjerena do potpuna uz mogućnost za povremenu slabu kišu u prvom dijelu dana. Zapuhat će jaka do olujna bura, na poznatim lokalitetima i s orkanskim udarima pa bi moglo biti problema u pomorskom i priobalnom prometu. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, u zaleđu Rijeke do 13°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C.

Udari vjetra u petak u 14 sati; izvor: maps.meteoadriatic.net

Vikend uglavnom pretežno vedar i stabilan uz buru koja će postepeno slabiti i temperature koje će se postepeno dizati.

Povodom nadolazeće promjene vremena oglasio se i DHMZ.

Sličan sadržaj