Promjenjivo do kraja mjeseca, za vikend bura i zahladnjenje

Drugi toplinski val koji traje već skoro tjedan dana pomalo će posustajati do nadolazećeg vikenda kada nam se izgleda spušta prodor hladnog zraka koji bi mogao spustiti temperature s iznadprosječno toplih u prosječne ili malo ispod prosjeka za doba godine. Osim zahladnjenja moglo bi biti i povremenih oborina koje su svakako i više nego potrebne gotovo cijeloj Hrvatskoj.

Sinoptička situacija

Nova promjena donosi vrlo „školski” primjer zimskog zahladnjenja kada se anticiklona kod Azora uzdigne prema sjeveru i time po svojoj prednjoj strani spusti hladan zrak prema središnjoj Europi, naravno uz pomoć ciklone kod Skandinavije. Slično će se dogoditi i ovaj put, ciklona se trenutno nalazi oko Islanda, a anticiklona je smještena nad Azorskim otocima.

Već tijekom petka ciklonalni sustav će se pomaknuti nad Skandinaviju, a otvorit će se put za uzdizanje grebena anticiklone koji će pohrliti prema Grenlandskom anticiklonalnom bloku. Hladan zrak kojeg je ciklona ovih dana akumulirala nad sjevernim Atlantikom, započet će spuštanje u niža područja po desnom rubu anticiklone koja će se preko Irske uzdizati sve više prema Islandu.

Time će hladan zrak već početkom subote doći do sjeverne strane Alpa od kuda će se početi prelijevati po istočnom rubu prema našem području uzrokujući nestabilnu frontu koja će dodatno ojačati nailaskom nad toplo Mediteransko more pa su vjerojatno moguće lokalno izraženije oluje. Osim bure koja će probiti odmah nakon fronte, uslijedit će stabilizacija tijekom nedjelje, no ne zadugo jer bi novih poremećaja u obliku kišnih nestabilnosti moglo biti i početkom idućeg tjedna pošto bi hladan zrak trebao probiti i sa zapadne strane Alpa što bi ponovno aktiviralo ciklone na području Genove.

Detaljnije o vremenu idući tjedan pravovremeno ćemo pisati, a do tada valja spomenuti još i mogućnost za slabe nestabilnosti tijekom dana u srijedu i četvrtak koja će biti produkt Azorske anticiklone, ali i visinske ciklone koja će biti na granici svježijeg zraka koji se trenutno nalazi malo zapadnije od nas i topline s juga Mediterana na kojoj graničimo.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda uz umjerenu, ponegdje i potpunu naoblaku, a lokalno su mogući kratkotrajni pljuskovi ili slaba kiša, ponajprije u zaleđu Rijeke i Gorskome kotaru. Vjetar na Kvarneru slab južnih smjerova, a u Gorskom kotaru ujutro umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana na Kvarneru 24 – 29°C, a u gorskom kotaru 20 – 25°C.

U četvrtak na čitavom području umjerena naoblaka, postoji mala mogućnost za lokalnu kratkotrajnu slabu kišu u zaleđu Rijeke i gorju. Tijekom noći i ujutro na istočnoj obali Kvarnera umjerena bura, a zatim slabljenje te do kraja dana slab vjetar promjenjiva smjera. U gorju slab povremen vjetar. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, uz obalu stupanj-dva više, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 25 – 30°C, a u Gorskom kotaru 22 – 27°C.

Prikaz maksimalne dnevne temperature u četvrtak u 15h. Izvor : Istramet

Petak u znaku umjerene do potpune naoblake, lokalno može biti i kratkotrajne kiše. Vjetar slab promjenjiva smjera, a u gorju od sredine dana slab jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana na Kvarneru 25 – 30°C, a u Gorskom kotaru 22 – 27°C.

Prikaz razlike promjene temperature unazad 24h. Vidljivo je da će se na našem području sniziti za 10 – 12°C, temperatura u odnosu na petak sredinom dana. Izvor : Istramet

U subotu stiže fronta, kiša i popratno zahladnjenje koje bi ponegdje moglo donijeti i za 10°C niže temperature u odnosu na petak. Zapuhat će jaka do olujna bura, lokalno s orkanskim udarima. Nedjelja promjenjiva.

Sličan sadržaj