DUPIN RANJEN HARPUNOM KOD OLIBA,MOGAO BI UGINUTI!

U petak između 11.30 i 12 sati istraživači Instituta Plavi svijet primijetili su svog štićenika dupina Bojana kako pliva s harpunom u leđima. Dupin je plivao južno od otoka Oliba, u kornatskom akvatoriju.

Metalni harpun duljine preko jednog metra zabijen je duboko u tkivo, malo ispred leđne peraje te je u odnosu na tijelo životinje nagnut pod kutom od 45 stupnjeva uslijed vlastite težine. Unatoč ozljedi, dobri dupin je plivao i zaranjao putujući u smjeru sjevera, što ukazuje da je životinja ozlijeđena relativno nedavno.

– Zbog vremenskih uvjeta nismo mu se uspjeli približiti i bolje promotriti ozljedu, no jasno je da kretanje dupina uzrokuje daljnje ozljede tkiva zbog stalnog pomicanja harpuna. Opstanak životinje je neizvjestan te vjerojatno ovisi o tome hoće li harpun biti odstranjen – rekli su iz Plavog svijeta.

Položaj i kut ulaska harpuna upućuju da je napadač životinju pogodio kada mu je ukazala povjerenje te iskazivala radoznalost i druželjubivost. Naime, dobri dupini povremeno prilaze brodovima kako bi plivali u pramčanom valu te kako bi promotrili ljude koji se nalaze na plovilu. Tada su najranjiviji, a sve upućuje da su Bojana pogodili s broda.

– S obzirom na to da je dobri dupin Bojan ozlijeđen, molimo sve koji ga u idućim danima opaze na moru da nam to i dojave na naš telefon 051 604666, faxom 051 604668 ili e-mailom info@plavi-svijet.org kako bi mogli pratiti lokaciju i stanje životinje te kako bi u slučaju potrebe mogli pravovremeno reagirati – mole istraživači Plavog svijeta.

U Republici Hrvatskoj, dobri dupini zaštićeni su Zakonom o zaštiti prirode, a za njihovo ubijanje zapriječena je kazna od 35.000 kuna. Ovaj događaj je stoga prijavljen Inspekciji zaštite prirode koja će pokrenuti istražne radnje s ciljem utvrđivanja počinitelja.
Bojan se najčešće kreće oko Lošinja

Katalog dobrih dupina Instituta Plavi svijet sadrži fotografije preko 1000 jedinki koje su u hrvatskom dijelu Jadranskog mora načinjene tijekom posljednjih 25 godina.

– Uvidom u postojeće podatke, utvrdili smo kako se ozlijeđeni dupin ubraja u 20 najpoznatijih dupina Lošinja i Kvarnerića. Prvi put smo ga susreli i fotografirali 16.06.2004. te smo ga nazvali Bojan. Od tada smo ga dobro upoznali s obzirom na to da smo ga na moru susreli ukupno 55 puta. Budući da nikada nije bio fotografiran s mladuncem, pretpostavljamo da se radi o mužjaku. Bojana smo posljednji put vidjeli 8.8.2013. u području između otoka Lošinja i Orjula, a tom prilikom nije bio ozlijeđen. Često se druži s drugim rezidentnim dupinima kao što su Elmar, Duje i Meta – kažu iz Plavog svijeta.

Tekst: 24 sata
Fotografija: Plavi Svijet

Sličan sadržaj