U NEDJELJU MOGUĆNOST GRMLJAVINSKOG NEVREMENA U PGŽ UZ VEĆE KOLIČINE KIŠE


Kako se bliži “Dan D” sve je izvjesnije da promjena koja nam stiže u nedjelju nije “tek tamo neka zalutala fronta sa sjeverozapada” nego konkretna ciklona “s glavom i repom”.

Već subota uvest će nas postupno u nadolazeću promjenu vremena. Bit će promjenjivo oblačno uz mogućnost lokalnih pljuskova s grmljavinom, ali se obilnije i trajnije oborine ne očekuju, tako da će i sunca biti dosta.

U nedjelju puni utjecaj ciklone iz Sredozemlja te mogućnost izrazitog grmljavinskog nevremena u našoj županiji (model na naslovnici, Izvor: maps.meteoadriatic.net), a može pasti lokalno i preko 30 mm kiše, sve praćeno prolazno jačim vjetrom.
Past će i temperatura zraka pa u nedjelju nigdje u PGŽ temperatura ne bi trebala prijeći 25°C, a u Gorskom kotaru temperatura će biti još niža, a ne bi trebala prelaziti 20°C.

Stalno se događaju promjene u izlazima prognostičkih modela pa bi prema novome nestabilno i promjenjivo trebalo biti uglavnom u prvom dijelu idućeg tjedna. Međutim, kako se radi o kruženju vlažnog i nestabilnog zraka po visini, moguće je da modeli i ne prepoznaju stvarno stanje stvari, tako da vjerujemo da bi promjenjivost, nestabilnost vremena uz sunčana razdoblja te naposljetku i svježije vrijeme trebali obilježiti meteorološke prilike u našoj županiji u idućem tjednu.

Još jednom ponovimo, glavna promjena u nedjelju uz mogućnost nevera i veće količine kiše, a onda ipak nešto mirnije vrijeme uz mogućnost svakodnevnih lokalnih nestabilnosti, ali i dosta sunca.

Sličan sadržaj