Dva vala oborina od fronte tijekom petka

1604941_982242155140078_4050358109799684775_n

Za razliku od prijašnje fronte, koja je cijelu županiju izuzev Lošinja uglavnom zaobišla, ona od petka donijela je oborine i kopnenom i morskom dijelu županije, negdje više, negdje manje.

Prvi oborinski val dogodio se u petak sredinom dana, a do 14h uslijedilo je njegovo premještanje u smjeru jugoistoka, što se vidi i na radarskim prikazima.

Do 15h oborine su uglavnom napustile PGŽ, ali priči nije bio kraj, jer se na na sjeverozapadu Slovenije i sjeveroistoku Italije stvarao novi val oborina.

Oborine su do 18h zahvatile veći dio Kvarnera i Gorskog kotara, a lokalno je bilježena i jača kiša. Grmljavina je većinom izostala, jer fronta nije imala takvog potencijala.

Do pred zalazak sunca, stiglo se malo i razvedriti. Najviše kiše od fronte dobio je sjever Gorskog kotara.
U subotu ujutro u 8h, na postajama DHMZ-a u PGŽ izmjerena je sljedeća 24h količina oborina (u mm):

22 Parg
19 Crni Lug
16 Delnice
5 Bakar, Kukuljanovo
4 Rijeka, Omišalj
1 Krk
Mali Lošinj i Rab imali su oborinu ispod 1 mm.

Jutarnji sati subote nisu donijeli razvedravanje, jer i dalje kruži vlažan i nestabilan zrak, ali su donijeli za doba godine svježe vrijeme. Najniže temperature u Gorskom kotaru bile su oko 9°C, dok je na Kvarneru rraspon minimalnih temperatura bio od 15°C u Rijeci do 20°C u Rabu.

Izostanak sunca spriječio je značajnije zagrijavanje pa čak ni u podne temperatura u Rijeci nije bila viša od 21°C. Nešto toplije bilo je u oblačnom Rabu, dok je nešto sunca kroz umjerenu naoblaku provirivalo u Malom Lošinju pa je i temperatura bila viša. Izmjereno je 26°C.
U Gorskom kotaru prohladan i netipičan dan za ljeto, temperatura je na većini područja ispod 15°C.

Oblaci se i dalje zadržavaju iako bi do kasnog poslijepodneva trebali napustiti većinu područja. Lokalno ima i dalje slabe kiše, ali pažnju opet odvlači područje Slovenije gdje ima konkretnijih oborina, jer se sa sjeverozapada spušta nešto izraženija oborinska pruga.
Jako je teško reći hoće li se ponoviti petak, odnosno da će oborine izdržati do naših krajeva, jer se ispred te oborinske pruge dio oborina raspada.

U cijelu priču svježine umiješao se i vjetar koji je lokalno u Gorskom kotaru i na Kvarneru i jak.
Trajnije stabilizacije nema, jer nas u novom tjednu očekuje konkretnija promjena, o kojoj više pišemo u nedjelju navečer.

HAK (13h)
Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, zbog jake bure, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava vožnju na autocesti A1 između južnog portala tunela Sveti Rok i vijadukta Božići te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, vozi se uz ograničenje brzine no autoceste su otvorene za sve skupine vozila.

Naslovna: kišovita Rijeka tijekom petka, foto: Rijeka Web Cam

Sličan sadržaj