Zapadni Pacifik: Početak srpnja uz nove tropske sustave

650x366_06181252_hd20

Posljednjih nekoliko tjedana područje zapadnog Pacifika uspješno odolijeva formiranju tropskih sustava, no najnovije naznake upućuju na preokret situacije početkom srpnja.

Višetjedno zatišje na zapadnom Pacifiku uslijedilo je nakon neobično aktivnog početka tropske sezone.
U dosadašnjem trajanju sezone na zapadnom Pacifiku zabilježeno je čak 5 tajfuna i 2 tropske oluje.
Od spomenutih pet, tri tajfuna dosegli su intenzitet supertajfuna (Maysak, Noul, Dolphin). Takva “neobična” aktivnost pripisala se pojačanoj Madden-Julian oscilaciji (MJO) koja svojim djelovanjem povećava vjerojatnost nastanka lokalnih nestabilnosti, prvenstveno u vidu grmljavinskih oluja, ali je i okidač nastanka tropskih sustava.

Od raspada posljednjeg, 19.svibnja, potrajalo je zatišje dugo više od 30 dana.

Supertajfun Maysak, 01.04.2015.; Izvor: NASA/NOAA

Počeci tropske aktivnosti mogli bi se očitovati već tijekom sljedećeg tjedna, a kopnena područja od Filipina do istočne Kine, prostor Korejskog poluotoka i Japana mogli bi postati linija udara novoformiranih tropskih sustava.

Stanovništvo navedene regije je upozoreno, a nadležne službe čine sve što je u njihovoj moći kako bi eventualni tropski “nalet” dočekale što spremnije.

Za žitelje sjeverne obale Južnog Kineskog mora tropske prijetnje mogle bi započeti već sljedeći tjedan. Postoje naznake kako bi se sniženo polje tlaka zraka (nastalo uslijed djelovanja ljetnog monsuna) moglo razviti u tropski sustav visokog intenziteta.

Radi li se o još jednoj “burnoj” tropskoj epizodi na zapadnom Pacifiku?
Za povratnu informaciju morat ćemo se strpjeti desetak dana kada će meteorolozi raspolagati preciznijim podatcima od aktualnih grubljih dugoročnih procjena.

Naslovna: Područje pojačane tropske aktivnosti tijekom kraja lipnja / početka srpnja; Izvor: Accuweather.com

Sličan sadržaj