Ekstremna predbožićna zimska priča iz SAD-a

Nakon iznadprosječne topline tijekom jeseni, zima u SAD-u daje “najbolje od sebe” da bi Amerikancima priuštila bijeli Božić.

Stižu im polarni prodori jedan za drugim. Prvi je došao do Srednjeg zapada i Velike nizine, a do kraja tjedna stići će i na sjeveroistok zemlje. Sa sjevera će se potom spustiti i nova porcija ledenog zraka koja će stići za vikend, a upravo taj hladan zrak doveo je do obilnih snježnih oborina na području Velikih jezera.

Temperature će se spustiti debelo ispod nule, i to više desetaka stupnjeva ispod nule, u krajnjem slučaju i do -30°C, što se već desetljećima nije dogodilo u prosincu, na prostoru SAD-a.

Već tijekom utorka osjetio se taj prvi val hladnoće koja se spustila i do saveznih država Nebraska i Iowa. Ipak, najveći osjet hladnoće zabilježen je u mjestu Winthorp, u saveznoj držvi Minnesota, izmjereno je -36°C.
Lokacija Great Falls u Montani, u utorak je imala 9. za redom dan s temperaturama ispod nule, što se nije dogodilo još od veljače 1996. godine.

Polarni prodor broj dva u petak će stići do južne kanadske granice i sjevernog dijela Velike nizine, a onda se za vikend spustiti do Srednjeg zapada i proširiti na sjeveroistok zemlje.

Osim hladnoće bit će i snijega koje sa sobom nosi zimska oluja Decima. Ona se sa sjeverozapada zemlje širi na ostatak SAD-a i donijet će obilnije snježne oborine, još obilnije nego oluja Clay od prošlog tjedna. Najviše snijega očekuje se u planinama, ali i na području Velikih jezera.

Ove je zimske nevolje donijela promjena sinoptičke situacije, gdje je došlo do repozicije polarnog vrtloga. Toplina u stratosferi zadržava se iznad sjevernog Grenlanda, čime se omogućava spuštanje hladnoće direktno iz Sibira na područje SAD-a.

Sličan sadržaj