Elementarna nepogoda za Brodsko-posavsku županiju

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić donio je odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode izazvane velikom količinom oborina na poljoprivrednim kulturama i infrastrukturnim objektima na području gradova Slavonski Brod i Nova Gradiška te za 26 općina.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je za općine Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Cernik, Davor, Donji Andrijevci, Dragalić, Garčin, Gornja Vrba, Gomji Bogićevci, Gundinci, Klakar, Nova Kapela, Okučani, Oprisavci, Oriovac, Podcrkavlje, Rešetari, Sibinj, Sikirevci, Slavonski Šamac, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo, Velika Kopanica, Vrbje i Vrpolje.

U odluci župan Marušić podsjeća da su na cijelom području Brodsko-posavske županije štete nanesene u razdoblju od 22. travnja do 18. svibnja, te je obvezao sva gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete da u najkraćem roku izrade izvješća. Prvu preliminarnu procjenu štete donio je Grad Slavonski Brod, gdje šteta iznosi oko 27 milijuna kuna.

Davor Vlaović, načelnik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje očekuje da bi ukupne štete u Brodsko-posavskoj županiji mogle biti veće od 100 milijuna kuna.

Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije sjednicu je održao u Novoj Gradiški, gdje su izvješća o aktivnostima tijekom obrane od poplava podnijeli predstavnici općina sa zapadnog dijale ove županije. Na sjednici je, uz ostalo, istaknut problem savskog nasipa u Davoru, za koji je rečeno kako mu je potrebna kompletna obnova.

Stožer je zaključio kako će se od Hrvatskih voda i Vlade tražiti uređivanje vodotoka rijeke Save i dozvola za vađenje pijeska i šljunka čime bi se vodotok produbio i smanjila opasnost od poplava.

Izvor: HRT
Naslovna foto: Marko Mrkonjic

Sličan sadržaj