ELEMENTARNA NEPOGODA | Zabrana prometa na pojedinim dionicama kroz Gorski kotar, mnoga mjesta bez struje

Zeleno srce Hrvatske, kako od milja zovemo Gorski kotar ovih dana proživljava još jednu jaču nevremensku epizodu. Kao posljedica olujnog vjetra s orkanskim udarima, brojna stabla su srušena, privatna i gospodarska imovina oštećena ili uništena, stižu dojave o prekidu u opskrbi električnom energijom, prekinuta je nastava u mnogim školama.

Zbog svega navedenog, župan PGŽ proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje Gorskog kotara.

Iz HAK-a javljaju da su za sve skupine vozila zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Gorskom kotaru, uključujući i staru cestu kroz Gorski kotar (DC3) na dionici Stubica-Kupjak, zbog opasnosti od pada stabala na kolnik kao i otežanog uklanjanja istih pa je sužen kolnik (potrebno je olakšati prolazak interventnim vozilima). Još su zatvorene i ceste: DC32 Prezid-Delnice, DC305 Parg-Čabar, ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje, kao i ostale lokalne i županijske ceste na području Delnica, Čabra i Vrbovskog.
Od 12,30 sati za sve skupine vozila u potpunosti je otvorena autocesta A6 Rijeka-Zagreb, nakon slabljenja vjetra.

Za sve stanovnike Gorskog kotara vrijedi upozorenje da do daljnjega ne izlaze iz svojih domova te da se ne upuštaju u popravak svojih krovova i okućnica sve dok puše jak vjetar.

Evo i nekoliko komentara naših čitatelja koji su nam redovno dojavljivali o situaciji s terena:

– Na području Brod Moravica je kaos. Vjerojatno dijelovi nece imati struje 2,3 dana… Krovove i stabla da ne spominjem.
– nema struje, drveće palo po dalekovodu, nekokoliko krovova otkinuto, nekoliko stupova od rasvjete i telefona počupano.
– Dok smo čekali u koloni pala je jelka, srećom između vozila
– Sada je sve zatvoreno na području Grada Čabra, Delnica i Vrbovskog. Ide se na vlastitu odgovornost.
– Nama je ogroman orah u dvorištu isčupalo iz zemlje i susjedu je napuknuo prozor. Čekamo smirivanje da saniramo štetu. Sreća u nesreći da je “samo” to. Crijepovi lete na sve strane, stabla padaju po cesti. Ljudi čuvajte se !!! Tko ne mora neka zaista ne izlazi iz kuće.

Naslovna: Moravice | Dino Vuković

Zastoj na staroj cesti kroz Gorski kotar, Ana-Marija Mlinac

Sličan sadržaj