Erupcije vulkana usporavaju globalno zagrijavanje

Erupcije manjih vulkana imale su značajnu ulogu u usporavanju globalnog zagrijavanja tijekom posljednjih 15 godina, zaključili su američki znanstvenici koji vjeruju da mali vulkani izbacuju sumoprne aerosole u gornje slojeve atmosfere koji odbijaju zrake Sunca od Zemlje.

Prema pisanju britanskog lista Daily Maila znanstvenici već dugo znaju da vulkani mogu štititi od globalnog zagrijavanja ali nisu znali da i erupcije malih vulkana mogu utjecati na zaštitu atmosfere.

Zaključci znanstvenika s Instituta za tehnologiju u Massachusettsu pokazuju da su erupcije malih vulkana odbile gotovo dvostruko više solarnog zračenja nego što se ranije procjenjivalo.

“Odbijanjem Sunčeva zračenja natrag u svemir čestice sumporne kiseline koje se oslobađaju tim erupcijama mogle bi biti odgovorne za smanjivanje globalnih temperatura za 0,05 do 0,12 stupnjeva Celzija od 2000.”, navodi se u istraživanju.

“Ti novi podaci mogli bi pomoći u objašnjenju zašto se globalna temperatura posljednjih 15 godina više ne raste tako brzo kao prije.”

Najtoplija godina, od kada se vode evidencije, bila je 1998. Posljednjih nekoliko godina bile su toplije od prosjeka u 20. stoljeću. Strmi temperaturni rast koji je zabilježen 1990-ih sada je ublažen.

U travnju ove godine Međunarodni odbor za klimatske promjene (IPCC) zaključio je s 95 posto vjerojatnosti da su klimatske promjene proizvod čovjeka no nije mogao objasniti zašto se ne bilježi jednako intenzivni porast temperature u svijetu u posljednijh 15 godina.

Sada znanstvenici tvrde da su za to zaslužne i manje vulkanske erupcije čiji je učinak, za razliku od velikih erupcija, teško izmjeriti.

Do sada je objavljen niz znanstvenih teorija zašto je došlo do usporavanja globalnog zagrijavanja od toga da se promijenio način na koji oceani asporbiraju toplinu, pa je ona sada ‘uskladištena’ na većim dubinama, do oslabljene Sunčeve aktivnosti.

Izvor: HINA
Foto: Crna.gora.me

Sličan sadržaj