Europski polarni udar sredinom prosinca?

ecmwf10a12

Iako još nismo iskusilli onu pravu zimu, jer se temperature muče kako bi prešle u negativu čak i u gorju, ovaj se početak zime ipak jako puno razlikuje u odnosu na početak prošle. Vidi se to po različitim parametrima.

Sibir skoro pa nikad nije imao tako puno snijega, a jako puno snijega na tlu znači i dovoljno akumulirane hladnoće, koja samo čeka “okidač” (ciklonu) kako bi krenula u južnije zemljopisne širine.

Zbivanja su i u stratosferi. Polarna ciklona pretrpjela je nekoliko pokušaja ugrožavanja od strane zatopljenja u stratosfri, ali još se dobro drži. U usporedbi s prošlom godinom, kada je bila gotovo nedirnuta.

Upravo trenutna zbivanja u stratosferi daju mogućnost jače zimske situacije za sredinu prosinca. Naime, došlo je do zatopljenja na plohi od 30 hPa, koja se nalazi na otprilike 20 km. Snažni valovi topline oslabljuju polarnu ciklonu (vorteks, vrtlog), što može rezultati oslobađanjem većih količina hladnoće, kojima treba vremena da se propagiraju u niže slojeve, a zatim i spuste u južne zemljopisne širine.

Nekakva predviđanja modela ukazuju da bi se to moglo dogoditi od sredine prosinca, kada bi Europa bila zahvaćena jačim naletom polarnog zraka.

Čak i da se to ne dogodi, pravim preslagivanjem i postavljanjem sustava u troposferi, može se stvoriti sasvim pristojna zimska epizoda.
To konkretno znači, anticiklonalni blok na Atlantiku koji se proteže od Azora do Grenlanda, anticiklonu nad sjeveroistokom Europe i ciklonu u Sredozemlju koja će tu hladnoću sa sjeveroistoka povući sebi. Uostalom zima je tek počela.

Naslovna: Berlinski meteorološki institut

Sličan sadržaj