Fenska bura održala noć toplom, u Rabu 30°C u 4 sata, 35°C u 13 sati


Foto: Goran Gajić

Buri unatoč, protekle noći i večeri nije se moglo osjetiti osvježenje. Razlog tome leži u činjenici što je bura imala fenski karakter, odnosno svojim puhanjem dodatno je zagrijavala zrak.

Još sinoć moglo se vidjeti da će noć biti topla (TMin > 20.0°C). U 22 sata u Rabu i Senju bilo je čak 30°C, a u Malom Lošinju i Rijeci 27°C.
Tijekom noći te su temperature ipak malo pale da bi već u 4 sata ujutro Rab ponovno imao 30°C iz istog razloga, fenske bure.

[stextbox id=’info’]Što je fenska bura?
S burom zimi uobičajeno stiže hladniji zrak jer je zrak u gorju tada hladniji nego na moru pa nam u to doba godine bura donosi zahladnjenje. No, u toplom dijelu godine i u gorju su prisutne visoke temperature navečer. Primjerice jučer u 22 sata Parg je imao 21°C. Zrak se nije imao kamo ohladiti, a poznata je činjenica da se zrak spuštanjem niz planinske obronke još dodatno zagrijava, što je i rezultiralo visokim temperaturama na obali. Zimi se također taj zrak grije spuštanjem niz planine, ali i tako zagrijan je osjetno hladniji od onog na obali te tada bura donosi zahladnjenje.[/stextbox]

 

Gledajući vrijednosti temperaturnih minimuma Rijeka i riječki aerodrom imali su u utorak ujutro izmjereno 23°C, Mali Lošinj 25, a Rab 26°C, što je daleko od ugodne noći za spavanje.

Nakon izlaska sunca temperatura je počela dodatno rasti, a prema mjerenjima DHMZ-a od 13 sati u Rabu je 35°C, U Rijeci i Malom Lošinju 33°C.
U gorju je ipak dosta svježije, a lokalno ima i pojave pljuskova u Gorskom kotaru.

Oni će idućih dana biti sve češća pojava, a konkretnija promjena vremena stiže u subotu.

– > UDARAC LJETU | Krajem tjedna sve izglednija izrazita promjena vremena

Sličan sadržaj