Filipinima i Australiji stižu tropske oluje, na Indijskom oceanu tropski ciklon Ivanoe

650x366_04051233_tropic

Kako smo i pisali u prošlom tropskom pregledu, tropska depresija na zapadnom Pacifiku s premještanjem prema sjeverozapadu ojačala je i bolje se organizirala u tropsku oluju Peipah koja će u utorak istom snagom zahvatiti jug Filipina. Stalna brzina vjetra iznosi 65 km/h. Iako se činilo da će ovaj sustav postati i tajfunom, najnovije prognoze odbacju tu mogućnost.
Unatoč tome, na Mindanaou, na kojem ovakvi sustavi baš i nisu učestali, očekuje se obilna kiša, jak vjetar i mogućnost poplava i odrona.

Veća je opasnost Australiji tropski ciklon 23, koji unatoč stalnoj brzini vjetra od 85 km/h i dalje nema ime. Nalazi se jugozapadno od Solomonskih otoka, jugozapadno od Papue Nove Gvineje, čiji će grad Port Moresby biti zahvaćen rubom ovog tropskog sustava idućih dana.
U konačnici, iako je možda još i rano, ovaj tropski sustav bi snagom ciklona 1. ili više kategorije mogao u drugom dijelu idućeg tjedna doći i do pokrajine Queensland u Australiji.

Treći tropski sustav nalazi se u južnom Indijskom oceanu, zove se Ivanoe i zasada ne prijeti nijednom kopnu jer se nalazi daleko od naseljenih mjesta i kreće se u smjeru jugoistoka. Stalna brzina vjetra iznosi 72 km/h i to je sve što je bitno za ovaj tropski ciklon.

Još jednom ponovimo Filipinima i Australiji prijete tropski sustavi, a kako će se dalje situacija odvijati pratite na našim stranicama.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj