Foto-putopis: Vrbnik i Stara Baška

IMG_2793

Dio naše ekipe sredinom rujna prošle godine posjetio je otok Krk, a namjeravali smo posjetiti dva ne baš toliko “razvikana” krčka mjesta, a to su Vrbnik na istočnoj strani i Stara Baška na južnoj strani otoka.
Vrijeme toga dana najavljivalo je dolazak ciklone, ali to nas nije omelo u namjeri da napravimo ovaj izlet.

VRBNIK
Prvo smo posjetili Vrbnik, mjesto smješteno na 50 – metarskoj litici koja se strmo uzdiže iznad mora, na istočnoj obali Krka. Opjevan je u pjesmi “Vrbniče nad morem”, a tko ga nije posjetio, ne zna što propušta. Gradić je to iznimno bogate povijesti, a smatra ga se i kolijevkom pismenosti u Hrvata. U njemu živi oko 1200 ljudi.
Ono što je najzanimljivije, dok cesta vijuga kroz vinograde do Vrbnika odnosno kroz Vrbničko polje, uopće se nema dojam da se radi o otoku Krku, jer na trenutak nestane more s obzora.
Baš u to vrijeme, kad smo mi bili u posjeti u tijeku je bila berba grožđa pa je tamošnja poljoprivredna zadruga imala pune ruke posla, a krajem se širio opojan miris svježeg grožđa.

Gradom dominira crkva sa zvonikom

Pogled s brežuljka

Tog dana vidljivost je bila loša, ali negdje nasuprot trebao bi se nalaziti Novi Vinodolski

Sveprisutna naoblaka, znatno je kvarila fotografiranje

Litica se strmoglavljuje u more

Nailazimo na zanimljiv detalj u jednoj od uskih vrbničkih ulica

U lučici sve miruje

Spuštamo se do mora

I izbliza fotografiramo lučicu

Litica se doslovno iz mora diže uvis

Pogled na dio mjesta uz more gdje je smještena PPoljoprivredna zadruga Vrbnik i pogon za preradu grožđa

Glavni dio gradića ipak je gore iznad, otkuda smo se i spustili

Za kraj još jedan detalj iz Vrbnika

Poslije nekoliko sati ugodne šetnje po prilično toplom vremenu, nastavljamo naš izlet i vozimo se prema Krku. Nakon spuštanja iz smjera Treskavca, otkuda često stižu najjači udari vjetra od automatske postaje koja je tamo smještena, na rotoru skrećemo za Punat i vozimo se u smjeru Stare Baške.
Do Stare Baške vodi vrlo živopisna cesta iz Punta, a na trenutke ponovno zaboravite da se vozite otokom Krkom, sve dok odjednom nakon oštrog lijevog zavoja, ne ugledate more pred sobom. Tada slijedi jedno od nevjerojatnijih obalnih spuštanja koje se može doživjeti, a prizor ostavlja bez daha.

STARA BAŠKA
Stara Baška je selo dugačko dva kilometra na južnom dijelu otoka Krka, smještena u istoimenoj uvali, a s istočne strane okružena brdima. Naselje je u povijesti služimo onima koji su se skrivali od Turaka. Danas naselje broji 95 stanovnika, a ljeti taj broj se jako poveća.
U doba kad smo mi bili, mjestom je vladao spokoj, iako su i tada bili prisutni turisti koji su produžili sezonu.

Fotografije su rekle više od bilo kakvog komentara. I vama predlažemo da ukoliko niste, napravite sličan izlet, jer i manja mjesta naše županije imaju svojih čari (ne samo ona veća i poznatija).

Sličan sadržaj