Fronta donijela obilnije oborine većem dijelu PGŽ / Do kraja tjedna ne posve stabilno

201506240645-IR-EUR-MR-M

Promjena vremena koja nas je zahvatila tijekom utorka, a glavninu oborina donijela u poslijepodnevnim te večernjim satima, u većem je dijelu PGŽ donijela obilniju kišu, a bilo je i pljuskova s grmljavinom.
Radilo se o premještanju doline s frontalnim poremećajem sa sjeverozapada, a s dolaskom hladnog zraka na relativno toplo područje sjevernog Jadrana, stvorili su se uvjeti za nastanak lokalno

Najviše oborina dobio je Gorski kotar. U Pargu je palo 80 mm, Crnom Lugu 65 mm, a u Delnicama 55 mm kiše.
Na Kvarneru je kiše bilo nešto manje, ali se također u većini slučajeva radilo o zamjetnijoj oborini.
Najviše oborina palo je u Krku, 32 mm. Slijedi Kukuljanovo s 31 mm, u Rijeci i Rabu palo je 28 mm, Bakru 23 mm, a na riječkom aerodromu 21 mm. Najmanje kiše dobio je Mali Lošinj u u kojem je palo 17 mm oborine.
Oborine su bile prilično ujednačene u Gorskom kotaru, ali isto tako i na Kvarneru. Vjerojatno nema mjesta u cijeloj županiji koje nije bilo zahvaćeno bar s malo kiše ili pljuskova, što baš i nije čest slučaj s ljetnim promjenama vremena koje su običnbo izrazito lokalnog karaktera.

I u noćnim i jutarnjim satima nastavilo se bilo oblačno vrijeme s povremenim oborinama, iako je nakon 7h počelo “čišćenje” sjevernog Jadrana od naoblake, a već u 9h u Istri prevladava pretežno vedro vrijeme.
Na redu je Kvarner i Gorski kotar, a to bi se moglo dogoditi iza 10h.

Fronta je sa sobom donijela osjetno hladniji zrak. Tako je u Pargu izmjereno samo 7°C, Rijeci 13°C, aerodromu 14°C te Rabu i Malom Lošinju 15°C.

Zapuhala je i jaka bura s olujnim udarima koja ograničava i usporava promet, a u prekidu su i katamaranske linije riječkog područja. Olujni udari tijekom noći mjereni su na riječkom području, istočnom priobalju, istoku otoka Krka i na Lošinju.

Što se ostatka zemlje tiče, fronta je unutrašnjosti zemlje donijela također pad temperatura i do 30 mm oborine. Posljednja na red dolazi Dalmacija, gdje će zahladnjenje stići najkasnije i najmanje se osjetiti.

Iako će ostatak dana obilježiti vedrina u PGŽ, o trajnijoj stabilizaciji do kraja tjedna nema govora. U četvrtak će dominirati sunce, ali u poslijepodnevnim satima u riječkom zaleđu i Gorskom kotaru može doći do jačeg razvoja naoblake i kraćeg pljuska praćenog grmljavinom.
U petak će se ta mogućnost proširiti i na cijelo riječko područje, a dani vikenda ostavljaju mogućnost pljuskova i dalje, iako sunca neće nedostajati.

Spomenimo da se i more dodatno ohladilo, a njegova temperatura kreće se od 19°C na riječkom području do 22°C na jugu Kvarnera.

HAK:
Zbog olujne bure, samo za osobna vozila otvorena je dionica Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja (DC8).

Na autocesti A7 Sveti Kuzam- Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionicama Jadranske magistrale (DC) Bakar-Novi Vinodolski i Senj-Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići, A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić i na riječkoj obilaznici na mostu Rječina. Vozi se uz ograničenja brzine no autoceste su otvorene za sve skupine vozila.

U prekidu su katamaranske linije: Rijeka – Rab – Novalja i Rijeka-Mali Lošinj.

Naslovna: Trenutna naoblaka nad Europom,uz naglaska na Hrvatsku i područje sjevernog Jadrana gdje je u tijeku razvedravanje.

Sličan sadržaj