Fronta donijela zahladnjenje i obilne oborine


Foto: Helena Bragonfly

Vikend je obilježila hladna fronta sa sjeverozapada Europe uz ciklonu koji su zajedničkim djelovanjem doslovno otpuhali ljeto u samo nekoliko sati.

U večernjim satima subote na sjeverni Jadran stigla je nova tura oborina, nakon što su u prvom dijelu subote počele nastajati i prve predfrontalne nestabilnosti. Već tada je mjestimice bilo obilnije kiše.

S dolaskom novog vala oborina navečer s jugozapada, sve se dodatno intenziviralo, a atmosfera je “gorjela” uz snažnu aktivnost munja, kojih je nad sjevernim Jadranom zabilježeno 17 tisuća.

Foto: Dražen Suvić

U tim okolnostima zabilježeno je i nekoliko udara munja na istarskom području.
Bez struje je bio prolazno ostao i istok Rijeke u subotu navečer.

Zabilježene su ponovno lokalno izraženije oborine uz pljuskove s grmljavinom. U Rijeci je u nedjelju ujutro izmjereno 44 mm , isto kao i na aerodromu, dok je najobilniju kišu u PGŽ, prema istom mjerenju DHMZ-a, dobio Krk, u kojem je izmjereno 68 mm.
Obilnija kiša pala je na većini postaja u PGŽ, a najveća izmjerena količina kiše u Hrvatskoj je 124 mm, izmjereno u Božavi na Dugom otoku.

Tijekom nedjelje kiša je padala veći dio dana tako da se ukupna brojka oborina od ove promjene, dodatno povećala, u Rijeci i na 60 mm.

Zapuhala je bura te je stiglo i osjetno zahladnjenje. Temperature su pale 15-20°C u odnosu na one prije dolaska fronte. Tako je u nedjelju u 14 sati u Rijeci izmjereno tek toliko stupnjeva, dok je u gorju temperatura imala jednoznamenkastu vrijednost.

Zahladnjenje se do kraja dana proširilo i na Slavoniju i Dalmaciju, tako da je cijela Hrvatska osjetila utjecaj ove snažne promjene.

U poslijepodnevnim satima kiša je prestala, a prema večeri je uslijedilo i djelomično kidanje naoblake, što znači da slijedi stabilizacija vremena uz zatopljenje, ali bez većih vrućina. Nova kiša moguća je krajem mjeseca.

Sličan sadržaj