Fronta donijela zimu: Pao snijeg u Gorskom kotaru, obilne oborine, prolazno i olujan vjetar / Brojna nevremena u Hrvatskoj!

tempa-pad

Jaka promjena vremena donijela je zimu u naše krajeve, u samo sat vremena, što možete vidjeti i iz naslovnog prikaza kretanja temperature zraka sa automatske postaje Rijeka, Pehlin. U nešto više od sat vremena temperatura je pala za 9°C. U 05:07 bila je 17.8°C, a u 06:22 7.9°C.

Možemo reći da je fronta ispunila sve naše najave i očekivanja. U ovom tekstu nećemo dati kronološki prikaz događanja, jer smo to činili cijele protekle noći u posebnoj VIJESTI. Ovdje se bavimo samo konačnim učincima.

Hladna fronta prvo je jutros oko 05h zahvatila Gorski kotar uz nagli pad temperature zraka, a u 05:30h zahvaćeno je riječko područje. Promjenu je pratila jaka kiša i pljuskovi s grmljavinom, uz često i olujne udare vjetra. U Gorskom kotaru temperatura se brzo snizila pa se i snježna granica spustila na oko 700 m.

Prema podacima DHMZ-a, u 8h izmjerene su sljedeće količine oborina: Bakar 50 mm, Crni Lug čak 125 mm, Delnice 62 mm, Krk 14 mm, Kukuljanovo 66 mm, Mali Lošinj 2 mm, Parg 52 mm, Rab 10 mm, Rijeka 51 mm, a Rijeka-aer 22 mm.
Na automatskim postajama Velika Lešnica sakupila je 74 mm, Baška 57 mm, Hreljin 42 mm, Čavle 36 mm, Cernik 31 mm itd.

Osim kiše, mjerene su i prve visine snijega ove jeseni. U Delnicama su izmjerena 2, a u Pargu 4 cm.

Po prolasku fronte, vrijeme se brzo stabiliziralo i razvedrilo, ali modeli kažu da neće tako dugo ostati. Već navečer očekuje se novo naoblačenje, a tijekom četvrtka će ponovno biti kiše, a u višem gorju i snijega. Ne očekuju se više veće količine oborina, iako će ih najviše biti na području Gorskog kotara.

Potpuno smirivanje vremena od subote.

FRONTA U OSTATKU HRVATSKE
Ubrzo nakon ponoći predfrontalne nestabilnosti počele su zahvaćati Sloveniju, a iza 02h fronta je nagovijestila po padu temperature da stiže na sjever Hrvatske. Do 5 sati ujutro zahvaćen je dobar dio zemlje, uključujući i sjeverni Jadran, a u Gorskom kotaru je počeo padati i snijeg.

Kako se fronta tijekom jutra širila na ostatak zemlje tako su pristizali i izvještaji o jačim nevremenima. Jedno takvo praćeno udarima vjetra i od 110 km/h zahvatilo je Osječko-baranjsku županiju. Dolazilo je do prekida u opskrbi električnom energijom, a srušena su i brojna stabla.
Nevremena su zabilježena i na području Zagreba i Varaždina, gdje su vatrogasci imali brojne intervencije.

U jutarnjim satima fronta je stigla i do Dalmacije, donoseći olujnu buru i zahlađenje, a snijeg je počeo padati i na vrhovima najviših planina u zaleđu.

Istovremeno vedrina zahvaća zapad zemlje, a na istoku ima i obilnijih oborina.

Po prolasku fronte potrajat će još koji dan s nestabilnostima, dok bi se od subote vrijeme trebalo stabilizirati.


HAK 13:25

Od 13,00 sati za sav promet otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb, nakon stišavanja vjetra na dionici Kikovica-Delnice.

U Lici mjestimice pada slab snijeg.
U ostalom dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše, povremeno puše i olujni vjetar. Zbog jakih pljuskova kiše vozače pozivamo na dodatan oprez zbog veće količine vode koja se mjestimice zadržava na kolniku. Osim odrona zemlje i kamenja na kolniku može biti i granja te srušenih stabala, zbog jakog vjetra. Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.
Savjetujemo vozačima da na put kroz gorska područja ne kreću bez zimske opreme.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Karina- DC 50 i DC 27).

Samo za osobna vozila otvoreni su:
– dionica Jadranske magistrale (DC 8) Karlobag-Sveta Marija Magdalena,
– državna cesta DC 54 Maslenica-Zaton Obrovački i
– Paški most.

Na Jadranskoj magistrali (DC 8) od Senja do Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, (I. skupinu vozila).

Zbog vode na kolniku, stabala na kolniku ili odrona zatvorene su:
– DC 1 na Ilovcu, na ulasku u Karlovac,
– DC 41 u mjestu Reka (između Koprivnice i Križevaca),
– ŽC 2182 Kapela-Donji Mosti (obilazak: G. Zdjelice-Babotok-Miholjanec-Virje),
– ŽC 3125 Graberje-Deanovec,
– ŽC 5033 Brod na Kupi-Gašparci-Brod Moravice,
– Kupinečki Kraljevec-Horvati-Rakov Potok,
– ŽC 3106 Klična Sela-Kupinec-Pisarovina,
– LC 31178 Deanovec-Križ,
– LC 37007 Donje Zdjelice-Jabučeta,
– LC 37003 Kobasičari-Prnjavor (obilazak Visovi-Kapela),
– u Zagrebu: Šestanovačka ulica, Škorpikova ulica kod križanja sa Alejom Bologne i Aleja Bologne između križanja sa ulicama Dubravica i Prigornica.
Promet teče usporeno, zbog vode na kolniku, na državnoj cesti DC 45 u mjestu Garešnica, na DC 2 kod Virja i DC 43 kod Đurđevca.

Sljemenska cesta u Zagrebu je zatvorena za sav promet (od Blizneca i od Pila prema vrhu).

Samo na širem području Čabra još su na snazi zimski uvjeti.
U prekidu su:
– trajektne linije: Šibenik-Kaprije-Žirje, Sumartin-Makarska i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ (Šipan),
– katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa i Split-Hvar-Korčula te
– brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Sličan sadržaj