Fronta donosi zahladnjenje i snijeg u Gorskom kotaru te prvu marčanu buru na Kvarneru

IstraMet

Kraj radnoga tjedna obilježit će hladna fronta koja nam stiže sa sjeveroistoka, no promjena će kratko utjecati na vrijeme kod nas pa nas već za vikend očekuje sunčano vrijeme.

Petak donosi umjerenu naoblaku, navečer i potpunu na čitavom području. Slabe kiše povremeno može biti u gorju, a popodne i navečer uz prolazak fronte i na Kvarneru gdje može biti i kratkotrajne umjerene kiše. Ukupna količina oborine do kraja dana uglavnom 1-5 mm, samo lokalno do 10 mm. Navečer s prolaskom fronte u Gorskom će kotaru kiša okrenuti na slab do umjeren snijeg koji će pred kraj oborina padati do 500 metara, a akumulacija se očekuje iznad 700 metara uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, do 5 cm. U prvom dijelu dana na Kvarneru slab jugozapadnjak i jugo, a u Gorskom kotaru umjeren jugozapadnjak. Popodne i navečer s nailaskom fronte okretanje na jaku i olujnu buru s orkanskim udarima, u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 10°C, a u Gorskom kotaru 1 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Navečer uz nailazak fronte osjetan pad temperature za 5 – 6°C.

Subota će već od jutra prevladavati potpuno vedra na čitavom području, još tijekom noći može biti slabog povremenog snijega u Gorskom kotaru. Na Kvarneru će puhati jaka i olujna bura s orkanskim udarima pa problema u pomorskom i kopnenom prometu svakako može biti, ponajprije u prvom dijelu dana. Popodne će bura postepeno slabiti, a u Gorskom kotaru cijeli dan uz slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -3 do 2°C, na jugu Kvarnera do 6°C, a u Gorskom kotaru od -8 do -3°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C.

Nedjelja također donosi pretežno vedro vrijeme na čitavom području. Bura će do sredine dana potpuno oslabiti, a zatim se očekuje mirno vrijeme do kraja dana, u Gorskom kotaru uglavnom mirno cijeli dan. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -4 do 1°C, lokalno uz more do 3°C, a u Gorskom kotaru od -9 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Sličan sadržaj