Stabilno do petka kada je moguća i obilnija kiša

Sinoptička situacija za utorak, Izvor: DHMZ

Prvi tjedan klimatološkog proljeća obasjao nas je s puno sunčanih sati i blago iznadprosječno toplim vremenom uz iznimku u petak kada je preko našeg područja prošla hladna fronta donoseći površinski snijeg u Gorskom kotaru i prvu marčanu buru na Kvarneru.

U ovaj tjedan također ulazimo s dosta sunčanog vremena, pred kraj tjedna ponovno uz mogućnost oborina, a temperaturno ćemo biti u prosjeku, baš kako i priliči dobu godine.

Sinoptička situacija

Takvo idealno vrijeme podržava greben anticiklone pod kojim se nalazimo, a koji se proteže preko zapadne Europe skroz do Azora gdje se nalazi centar ove anticiklone.
Po sjeveru Atlantika jačaju ciklonalni sustavi koji će kroz naredne dane uspostaviti zonalno strujanje od Kanade do Skandinavije.
Na istoku Europe imamo duboku ciklonu koja po svojoj stražnjoj strani (sjevernoj) povlači vrlo hladan zrak iz Sibira, a sukladno tome sjeverno od nje nalazi se anticiklona koja će se nakon dugog perioda boravka na Sjevernom polu spustiti u niže geografske širine, odnosno Skandinaviju (Finsku).

Prilikom spuštanja anticiklone tijekom utorka, ciklona južno od nje će se brzinski premjestiti prema istoku s čime će dovod hladnoga zraka prema središnjoj Europi biti zaustavljen na granicama Rusije, a spuštanjem grebena anticiklone prema Ukrajini, hladan zrak koji se trenutno nalazi nad nama će se postepeno prema sredini tjedna udaljavati od nas.

S jačanjem zonalnog ciklonalnog strujanja, prema Europi će stići vjetrovi zapadnih smjerova, a hladan zrak koji se bude premještao iz Kanade preko Atlantika, do nas će se već dosta ugrijati. Stoga od sredine tjedna valja očekivati postepeno malo više temperature, no pristizanjem hladne fronte do Alpa, s južne strane će se brzo formirati Genovska ciklona koja bi za vikend riječkom području mogla donijeti prvu solidnu kišu nakon gotovo mjesec dana.

Pošto je izgledno da se zonalne ciklone neće spuštati južnije od Engleske – Danske, tako će se hladan zrak zadržavati po sjevernoj strani Alpa uz povremeno spuštanje i malo južnije što bi moglo uzrokovati nailazak hladnih brzinskih fronti za vikend pa se vrijeme od petka može svakako smatrati promjenjivim.

Prognoza vremena

U ponedjeljak se očekuje prelazak ciklone preko južnog Jadrana, no do našeg područja neće stići niti naoblaka pa se na čitavom području očekuje pretežno vedro vrijeme. Tijekom dana na čitavom području povremen slab vjetar promjenjiva smjera, a popodne i navečer na istoku Kvarnera će zapuhati umjerena i jaka bura lokalno s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -1 do 4, u zaleđu Rijeke lokalno do -5°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

U utorak također uglavnom pretežno vedro vrijeme, u Gorskom kotaru povremeno uz umjerenu naoblaku. Bura na Kvarneru još ujutro jaka, a zatim do podneva u slabljenju na umjerenu. Navečer će se zadržati samo na senjskom području, a u Gorskom kotaru cijeli dan uglavnom mirno uz povremen slab istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -2 do 3°C, lokalno uz more do 6°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Srijeda također pretežno vedra na čitavom području. Na istoku Kvarnera do sredine dana uz umjerenu do jaku buru, a zatim u potpunom slabljenju dok u Gorskom kotaru cijeli dan uglavnom mirno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, lokalno na moru do 8°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

U četvrtak ponovno od jutra postepen nailazak naoblake koja će se do kraja dana raširiti na čitavo područje. Zapuhat će umjereno jugo, a temperaturno za stupanj toplije od srijede.

U petak najvjerojatnije kiša, lokalno obilnija, a temperatura će ponovno iz dana u dan postepeno padati. Detaljniju prognozu za vikend ćemo dodatno napisati.

U petak na riječkom području i obilnija kiša. Izvor: Neverin.hr

Sličan sadržaj