Fronta i ciklona lokalno donijele obilniju kišu, mjestimice bilo i tuče, u Istri pijavica

Rab, foto: Marin Vlastelica

U nedjelju i ponedjeljak na vrijeme je utjecala ciklona s pripadajućom frontom, a već je u poslijepodnevnim satima nedjelje lokalno bilo obilnije kiše.
U noći na ponedjeljak uslijedio je novi val jačih oborina praćenih grmljavinom, a mjestimice uz pojavu tuče.
Sve se zatim ponovilo i treći put u rano jutro u ponedjeljak, a dojave o tuči zaprimili smo od čitatelja s područja Cresa i Raba.

Postaje DHMZ-a u PGŽ, prema podatku od 8 sati u ponedjeljak, izmjerile su sljedeću 24-satnu količinu oborina (u mm): Crni Lug 41, Bakar 40, Malinska 37, Kukuljanovo 34, Delnice i Krk 33, Rijeka i Parg 28, Crikvenica 24, Rijeka-aerodrom 23, Rab 21, Begovo Razdolje 18 te Mali Lošinj 1 mm.

Na razini Hrvatske, najkišovitije je bilo u Poreču sa 63 mm kiše, a upravo na tom području bilo je i jačeg grmljavinskog nevremena u nekoliko navrata. Na jugozapadu poluotoka ponovno je zabilježena i pijavica koja je počinila i materijalnu štetu.

Kiše je bilo i unutrašnjosti zemlje, većinom između 10 i 25 mm (najmanje u Slavoniji). Lika je dobila između 16 i 33 mm, a Dalmacija od 1 do 20 mm.

S odmicanjem ponedjeljka vrijeme se u PGŽ lagano vraća u normalu. Osjetno je osvježilo pa je tako u 13 sati u Rijeci izmjereno 19°C, a u Pargu tek 12°C.
Poslijepodne je nastupilo i djelomično razvedravanje, iako još uvijek ponegdje ima i lokalnih pljuskova.

Idući dani bit će stabilniji o čemu će više riječi biti u idućim javljanjima.

Sličan sadržaj