Slijedi nekoliko stabilnijih dana, vraćaju se i kasnoljetne temperature

Temperatura zraka na 2 m visine, četvrtak u 16 sati, model ARW-WRF, MeteoAdriatic

Tijekom prošlog vikenda bili smo na udaru dviju ciklona od kojih je posljednja ostavila značajan utisak istresavši popriličnu količinu kiše u kratkom vremenskom roku, a uz to zabilježena je i intenzivna grmljavinska aktivnost.
Tjedan pred nama donosi nešto mirnije, ali i pomalo sve toplije vrijeme, no bez ekstremnih temperatura.

Sinoptička situacija:

Takvo će vrijeme stvoriti greben anticiklone koji će se premjestiti s Atlantskog oceana nad središnju Europu pa dalje prema istoku, a razlog tome može se jednim dijelom pripisati i bivšem uraganu Dorian koji je prošavši Kanadu oslabio na vantropsku ciklonu te će nastaviti svoju putanju po sjevernom dijelu Atlantika, a zatim i Europe gdje se očekuje dodatno produbljivanje (sniženje tlaka u centru).

Ex uragan Dorian kod Islanda, u utorak u 20 sati, model GFS, wetterzentrale

Zbog toga će Azorska anticiklona biti prisiljena izgurati ciklonu (na sjeveru je ex uragan jači te spriječava širenje Azorske anticiklone) koja se upravo nalazi nad središnjom Europom te slabi, nakon čega bi došlo do spajanja Azorske anticiklone s anticiklonom kod zapadne Rusije, što bi činilo jedno veliko anticiklonalno polje uz ciklonalnu aktivnost u afričkom dijelu Sredozemlja.

Sinoptička situacija nad Europom u petak: Na sjeveru ex uragan Dorian, između Pirenejskog poluotoka i Afrike ciklona s toplom jezgrom koja može prerasti i u medicane, dok će se anticiklona protezati od Azora do Rusije.

Takav će položaj anticiklone našem području omogućiti uglavnom stabilno vrijeme, uz mogućnost za kratkotrajne lokalne nestabilnosti, a podarit će nam i povratak babljeg ljeta, stoga kupači i ljubitelji ljeta uživajte još dok možete jer postepeno, ali sigurno, kroz deveti mjesec ulazimo u jesen.

Prognoza vremena do četvrtka

Utorak će obilježiti sunčano vrijeme uz povremenu visinsku naoblaku. Vjetar će biti slab, uglavnom sjevernih smjerova, a navečer će ojačati na umjeren do jak, osobito podno Velebita. Jutarnja temperatura 7-12°C, mjestimice i do 15°C, a u Gorskom kotaru 3-8°C. Tijekom dana ugodno, na Kvarneru između 20 i 25°C, dok u Gorskom kotaru se očekuje 15-20°C.

Srijeda na Kvarneru donosi pretežno vedro vrijeme dok će u Gorskome kotaru prevladavati umjerena naoblaka. Bura će biti slaba do umjerena, lokalno i jaka osobito uz obalu. Temperaturno malo toplije, ujutro na Kvarneru 9-14°C, najtopliji predjeli i do 20°C, a u Gorskom kotaru 5-9°C. Tijekom dana na Kvarneru 23-28°C, a u Gorskom kotaru 17-22°C.

Četvrtak na Kvarneru uz dosta sunca, može biti i prolazne umjerene naoblake, dok će se u Gorskom kotaru ipak zadržati umjereno do pretežno oblačno, mjestimice može pasti i malo kiše. Puhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13-18°C, lokalno i do 23°C, a u Gorskom kotaru 8-13°C. Dnevna na Kvarneru 25-30°C, a u Gorskom kotaru 20-25°C.

Izgledi vremena za kraj tjedna i početak novog

Do kraja tjedna nastavit će se slično vrijeme kao i u tri prognozirana dana. Temperature vrlo slične i koji stupanj više u odnosu na tri prethodna dana. Uz toplinu pa ponegdje i kasnoljetnu vrućinu zasigurno će se i more vratiti na nešto ugodnije temperature.
Sljedeća promjena vremena izgledna je početkom idućeg tjedna.

Sličan sadržaj