Fronta i ciklona u PGŽ: Lokalno izraženiji grmljavinski pljuskovi, tijekom noći pad temperature, u Gorskom kotaru moguć snijeg

web_fronte_sutra12

Nakon duljeg niza sunčanih i iznadprosječno toplih dana, s početkom kalendarskog proljeća stigla nam je i ciklona koja je na vrijeme utjecala tijekom subote i nedjelje, a lokalno su zabilježene i obilnije oborine, dok je tijekom nedjelje bilo i grmljavinskih pljuskova.

Gledajući službene DHMZ-ove postaje, najviše kiše (u mm) do nedjelje u 7h (od subote u 7h) očekivano je dobilo područje naše županije i to redom:

39 Crni Lug
36 Parg
31 Rijeka
13 Kukuljanovo
9 Delnice
5 Bakar
2 Krk
1 Mali Lošinj
Rab je imao vrlo malo kiše tijekom subote i noći na nedjelju.

S intenziviranjem ciklone tijekom nedjelje ponovno je lokalno pala veća količina kiša, najviše podno Učke i na području Platka. 53 mm palo je u Poljanama, a 48 mm na Platku (blizu 90 mm u 2 dana). Tijekom subote i nedjelje na Kvarneru je lokalno palo i preko 50 mm kiše.
Na Kvarneru je u večernjim satima nedjelje došlo do premještanja grmljavinske fronte koja se brzo premještala prema istoku. Uz grmljavinu lokalno je padala i tuča. Kretanje oborinske mase možete vidjeti na radarskom prikazu od tog termina.

Po prolasku fronte vrijeme se prolazno smirilo. Glavnina oborina je iza nas, ali još tijekom ponedjeljka može na Kvarneru biti povremene kiše, u Gorskom kotaru i snijega, koji konkretniji pokrivač može stvoriti iznad 1100 metara. Snijeg je potkraj dana zabijelio i vrh Učke.
U 02:00 Platak mjeri samo 2°C, Delnice 4°C, Klana 6°C, Rijeka 8°C, a Susak 12°C.

Iako je glavnina oborina iza nas, ciklona će djelovati i tijekom ponedjeljka uz nešto svježije vrijeme, jer će centar biti u sjevernom Jadranu. Bit će moguće povremene oborine, a jako jugo na Kvarneru će zamijeniti umjerena do pojačana bura, dok će u gorju sjeveroistočnjak pojačati dojam hladnoće.

Konkretniju stabilizaciju ne nosi niti nastavak tek započetog tjedna. Bit će promjenjivo i nestabilno te svježije i vjetrovito uz temperature primjerenije prosjeku.

Fotografije od nedjelje pogledajte ovdje.

Naslovna: DHMZ

Sličan sadržaj