Fronta nosi predah od vrućina, moguće izraženije grmljavinske nestabilnosti!

Clipboard01

Periodu intenzivnih ljetnih vrućina polako ali sigurno dolazi kraj. Tome je prethodio vruć i vrlo vruć utorak, a vrlo slična će po karakteristikama biti i srijeda, gdje temperatura u Hrvatskoj može narasti i do 38°C.

Tijekom utorka temperature su u Hrvatskoj rasle i do 37°C, Zagreb, Knin, Lipik i Mljet mjerili su tu vrijednost.

U PGŽ je utorak bio također vruć i vrlo vruć, a dojmu neugode pridonosila je visoka relativna vlažnost zraka.
Najviša temperatura zraka od 35°C mjerena je u Malom Lošinju i Omišlju, samo desetinka stupnja dijelila je Rijeku od te vrijednosti, dok je u Rabu izmjereno 33°C. Nakon vrućeg ponedjeljka, utorak je ponovno bio vruć u Gorskom kotaru, gdje je u Pargu izmjereno 32°C.

I srijeda je započela u vrlo toplom, već u 7h i vrućem tonu, nakon noći koja nigdje na Kvarneru nije ponudila temperature niže od 20°C.

Uslijedit će dan kojeg će obilježiti vrućina, sparina i vedrina u PGŽ sve do večernjih sati kada će se i naoblačiti. S prilaskom hladne fronte sa sjeverozapada, atmosfera će se destabilizirati pa su na riječkom području i u Gorskom kotaru te lokalno na otocima kasno navečer moguće i izraženije grmljavinske nestabilnosti, na što svakako valja upozoriti.
Slično vrijedi i za unutrašnjost zemlje, s time da će sjever već u poslijepodnevnim satima imati mogućnost za izraženije pljuskove s grmljavinom.

S prolaskom fronte na Kvarneru će zapuhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima mjestimice.
Prolazak fronte označit će i predah od nesnosne vrućine koja nas prati ovih dana, a koja se posebno inenzivirala u ponedjeljak i utorak.
Temperature će u gorju i unutrašnjosti pasti i za više od 10°C, dok će na Jadranu, posebno sjevernom pad temperature biti između 5 i 10°C. Najmanje će zahladnjenje osjetiti Dalmacija.

Bura će izmiješati slojeve mora tako da se sigurno neće mjeriti vrijednosti od 25 ili 26°C. Već u jutarnjim satima četvrtka vrijeme će se stabilizirati, ali će se zadržati svježije vrijeme od ovog trenutnog sve do kraja tjedna.

Još jednom naglasak zbivanja na nadolazećoj fronti. Mogućnost izraženijih grmljavinskih nestabilnosti, bura, pad temperature zraka.
Na trenutne vrućine nećemo se tako brzo vratiti.

Naslovna: Satelitska snimka s trenutnim položajem fronte

Sličan sadržaj