“Padaju” rekordi: Zaragoza i Geneva s apsolutnim rekordima

EU-150708

Utorak nije bio vruć samo kod nas, već i u većem dijelu Europe, a u dijelovima Španjolske, Frncuske i Turske bilježene su ekstremne vrijednosti temperature zraka.

Najviša temperatura od 44.5°C izmjerena je na aerodromu u španjolskom gradu Zaragozi, što je ujedno i najviša vrijednost temperature ikada zabilježena za tu lokaciju.
Slijedi cijeli niz lokacija u Španjolskoj i Turskoj s temperaturama preko 40°C, a niz nastavljana 21. mjestu švicarski grad Ženeva, u kojem je izmjereno 39.7°C.

Taj podatak, imajući u vidu toplije lokacije, ne bi bio ništa posebno da se ne radi o novom apsolutnom rekordu, tako da možemo reći da će se ovaj europski val vrućina pamtiti u meteorološkim knjigama.
Osim navedenih lokacija, vrućine su zabilježene i u Crnoj Gori, BiH, (Podgorica i Mostar 39°C), kao i u većini zemalja jugozapadne i srednje Europe.

Za osvježenje će se pobrinuti hladna fronta koja će se premještati tijekom srijede i četvrtka, zbog čega je servis Meteoalarm izdao brojna upozorenja, a crveno vrijedi za veći dio Hrvatske i Mađarsku.

Sličan sadržaj