FRONTA U PGŽ: OBILNA KIŠA NA RIJEČKOM PODRUČJU, VJETAR, ZAHLAĐENJE (DELNICE 6, RIJEKA 10°C) (FOTO)

Na vrijeme trenutno utječe Genovska ciklona s pripadajućom hladnom frontom koja je lokalno u PGŽ donijela i veće količine kiše. Izdvajamo: Velika Lešnica kod Broda na Kupi 62 mm, Rijeka (Kampus) 41 mm, Poljane 41 mm, Opatija 40 mm, Čavle 37 mm, Kukuljanovo 36 mm itd…
U Rijeci je preko pola sata trajao opći potop, ulice su plivale, jer šahtovi nisu uspjeli primiti svu količinu vode.

Temperatura je osjetno pala na riječkom području i u Gorskom kotaru. U Delnicama je 6, Klani 9, Rijeci (Pehlin) 10, a na otocima i do 22°C, ali to je i razumljivo zahlađenjre još nije stiglo na jug.
Magla smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru, a posebice skrećemo pozornost na dionicu autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvora Oštrovica i tunela Tuhobića.
Također upozoravamo i na povremeno jak vjetar između čvora Kikovica i tunela Tuhobića. Prolazno jakog vjetra bilo je i u Rijeci s prolaskom fronte.

Iako je u Rijeci trenutno kiša prestala, oborina i dalje ima na otocima, a od Istre stiže nova oborinska tura.
Iza 14h vrijeme bi se trebalo smiriti i djelomično će se razvedriti. Prolazno će biti i olujnih udara bure, na istočnom priobalju.
Srijeda promjenjivo oblačna, prohladna, vjetrovita i suha, dok u četvrtak stiže novi poremećaj, ali vrlo oslabljen pa je u skladu s time moguća uglavnom slaba kiša i to vrlo lokalno.
Prema vikendu stabilnije i toplije.

Za kraj dodajemo kako je fronta zabijelila najviše slovenske planine, dok kod nas eventualno planine iznad 1500 m ukoliko oborine potraju mogu dobiti malo susnježice.
Najranije zabilježeno padanje snijega u Hrvatskoj upravo bilo 17.9. i to 1977. kada je snijeg pao na Sljemenu i u dijelovima Gorskog kotara.

Foto: Rijeka-klik

Rijeka 8:40h, Zvonimirova ulica, foto: Nikola Jovetić

Rijeka iz Malinske, foto: Tonco Veliki

Prikaz napredovanja fronte, vidljiva je drastična razlika između sjevera i juga Jadrana

Glavnina oborina oko 9 ujutro, zahvatila je Kvarner

utorak, o1h, foto: Hrvoje Saršon

Razvedravanje u Rijeci, foto: Mauro Licul

Rabac, foto: David Faraguna

Sličan sadržaj