PRVA CIKLONA ZA NAMA: PALO I DO 50 MM KIŠE / STIŽU NOVI OBLACI S FRONTOM

U brzom odvijanju događaja, protekle noći i jutra ispratili smo već jednu ciklonu, a već sa sjeverozapada stiže nova naoblaka (slika) u sklopu još jače promjene vremena koja će uslijediti.

Tijekom prošle noći, ponovno je lokalno u PGŽ bilo i izraženije kiše, a najviše kiše dobilo je područje otoka Raba. Službena meteorološka postaja izmjerila je jutros u 8h 35 mm kiše u 24h. Ujedno je tamo bilo i područje najizraženije grmljavinske aktivnosti.
Osim otoka Raba dosta kiše palo je i oko Bakarskog zaljeva. Jutros u Bakru izmjereno je 27 mm kiše. U Rijeci je palo 14 mm, Malom Lošinju 10, a u Delnicama 9 mm kiše. Od automatskih postaja najviše kiše palo je u Puntu na otoku Krku, 48 mm.

Kiša se brzo premještala duž jadranske obale, kako se ciklona premještala, a do jutra je stigla i do dubrovačkog područja. Na Mljetu je tako palo i do 60 mm kiše. U unutrašnjosti se ova ciklona baš i nije previše osjetila.

Kako je ciklona odmaknula duž Italije, tako se i vrijeme u PGŽ stabiliziralo prolazno pa je tijekom dana bilo i dosta sunčanog vremena. S odmicanjem poslijepodneva oblaka je ponovno sve više zbog približavanja izraženog frontalnog poremećaja sa sjeverozapada Europe zbog kojeg će nad sjevernom Italijom doći do stvaranja plitkog sekundarnog ciklonalnog centra večeras.

U takvim okolnostima prvi dio utorka obilježit će lokalno puno kiše, pljuskovi s grmljavinom, a lokalno i nevremena. Detalje promjene već smo iznijeli u prošlim pisanjima:

Novo jačanje oborina počet će tako u večernjm satima ponedjeljka s glavninom do prijepodnevnih sati utorka. U tom periodu, posebno s prolaskom hladne fronte doći će do jače destabilizacije uz grmljavinske pljuskove koji mogu biti oblniji, a moguća su i nevremena. Iako se činilo da će najviše gorje Gorskog kotara dobiti i prvi snijeg, karte su se ipak malo ublažile i u krajnjem slučaju potkraj oborina može padati susnježica.
Temperatura će se osjetno sniziti, a bit će i vjetrovito uz jaku, prolazno i olujnu buru , a u gorju će biti olujnih udara sjeveroistočnjaka. Temperatura u gorju neće biti viša od 10°C, a na Kvarneru neće biti viša od 15°C.
Promjena će biti vrlo snažna, ali brzopotezna, tako da bi već do utorka poslijepodne na Kvarneru trebalo se razvedriti, dok će se u Gorskom kotaru zadržati oblačno i hladno, uz mogućnost povremene kiše. Vjetar u slabljenju.

Sličan sadržaj