Fronta u utorak donosi nove oborine i zahladnjenje uz olujnu buru / Druga polovica tjedna stabilnija

10369102_10203489335312983_4443343662339304400_n

Nakon početka klimatološkog ljeta 1.lipnja, za sve skeptične prema tom datumu jučer je počelo i pravo, kalendarsko ljeto.
Datum ljetnog solsticija, osim najvećeg pozitivnog otklona od 23°27′ u odnosu na prividnu putanju gibanja Zemlje oko Sunca, označava i najdulji dan na sjevernoj hemisferi Zemlje .

Prije nedjeljnog početka ljeta, uživali smo u tjednu osvježenja: Red kiše pa red sunca uz nezaobilaznu buru koja je otjerala sparinu i vrućinu.

Sam kraj tjedna bio je buran. Naime, u petak nas je “posjetila” fronta s dva izražena oborinska vala od kojih je prvi pljuskove sjeveru županije donio u ranom poslijepodnevu, a drugi nekoliko sati nakon. Najviše kiše palo je u Gorskom kotaru (22 mm Parg, 19 mm Crni Lug, 16 mm Delnice), 4-5 mm palo je u Rijeci, a manje od 1 mm zabilježili su Lošinjani i Rabljani.
Opetovani pad temperatura nakon fronte rashladio je subotu na temperaturne razine koje su ispodprosječne za ovo doba godine.
Najhladnije je bilo nedjeljno jutro. U 7 sati ujutro temperature u gorju nisu prelazile desetak stupnjeva Celzijevih. Najbliži 20°C bili su Mali Lošinj, Rab i Cres koji su mjerili od 16 do 18°C.

Frontalni sustav koji će do našeg područja stići u utorak za sobom će “povući” nešto hladniji zrak sa sjevera kontinenta te nam omogućiti nekoliko doista svježih ljetnih dana. Druga polovica tjedna proći će u znaku stabilizacije vremena pod utjecajem polja povišenog tlaka i porasta temperatura zraka do ugodne razine.

Ponedjeljak prolazi pretežno vedro vrijeme koje će prema večeri prelaziti u umjereno do pretežno oblačno. Vjetar sjevernih smjerova okrenut će na južni i jugoistočni na Kvarneru te na jugozapadni u gorju.
Jutarnje temperature na Kvarneru sezat će do 17°C, u gorju do 12°C.
Maksimalne dnevne vrijednosti na županijskoj razini biti će u rasponu od 20 do 25°C.

Utorak donosi jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Umjereno do jako jugo navečer će okrenuti na buru. Dnevni maksimalci na Kvarneru penjat će se do 24°C, u gorju do 17°C.

Srijeda u prvom dijelu dana proteći će uz nastavak kišne epizode započete u utorak. Bit će vjetrovito i prohladno uz buru koja će ponovno imati olujne, ali i orkanske udare podno Velebita.
Temperature zraka u dnevnim izdanjima doseći će maksimalnih 20°C na obali i otocima, u višim predjelima niskih 11°C.

Četvrtak i petak će, zbog jačanja anticiklonalnog polja, donijeti stabilnije i toplije vrijeme. Uz razdoblja umjerene naoblake, u petak bit će učestalije djelomično sunčano vrijeme. Bura će okrenuti na slab do umjeren sjeverozapadnjak, temperature u postepenom porastu, do 24°C.

Dani vikenda bit će još stabilniji i vedriji, uz slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova. Maksimalne temperature zraka popet će se do 27°C (krajem tjedna), uz naznake da bi početak srpnja mogao označiti povratak tridesetica na velika vrata.

Sve detalje pratite putem našeg Portala te Facebook i Twitter stranice.

Naslovna: Dalibor Jud

Sličan sadržaj