Hladno i svježe jutro prvog dana kalendarskog ljeta

IMG_3572

Danas u 18 sati i 38 minuta nastupa astronomsko i kalendarsko ljeto. Dan je najdulji, a noć najkraća, što se naziva ljetnim solsticijem. Tako je u Rijeci sunce danas izašlo u 5:14, a zaći će u 20:54.
Ovu priču o najduljem danu shvatite vrlo uvjetno, jer gledajući striktno izlaske i zalaske Sunca nije tako. Sunce će i u idućih nekoliko dana izaći u 5:14h, a zaći u 20:54h. Tek potkraj lipnja počet će kasnije izlaziti, a ranije zalaziti, kao naznaka sve kraćih dana.

Unatoč tome, najviše dnevne temperature mjere se u mjesecima kada je dan već osjetno kraći. Riječki apsolutni maksimum iznosi 40.0°C, a izmjeren je 19. srpnja 2007. U Malom Lošinju apsolutni maksimum izmjeren je u 3. kolovoza 1998. godine. U Pargu čak dva mjeseca (srpanj i kolovoz) imaju apsolutni maksiimum od 33.5°C. Prvi rekord je izmjeren 27. srpnja 1983., a drugi pred koju godinu, točnije 7. kolovoza 2013. godine.
Iz svega je vidljivo da to što su dani u srpnju i kolovozu sve kraći, ne znači još slabiji utjecaj Sunca, jer zrake ne padaju toliko ukoso na površinu Zemlje.

A prvi dan kalendarskog ljeta u PGŽ ne možemo nazvati ljetnim. Uz promjenjivo oblačno i svježe vrijeme, temperature u 14h nigdje u PGŽ nisu prešle 23°C. U Gorskom kotaru prohladnih 15°C, a na Kvarneru uglavnom oko 20°C.
Svemu je prethodilo i iznenađujuće hladno jutro u Gorskom kotaru, gdje se temperatura spustila ispod zimskih 5°C, koliko je mjereno u Pargu kod Čabra. Toplije, ali i dalje svježe bilo je na riječkom području uz temperaturu između 10 i 15°C, dok je na otocima temperatura rasla i do 17 ili 18°C.

Hladno i svježe nedjeljno jutro osvanulo je i u ostatku zemlje. Temperatura na Zavižanu iznosila je 2°C, a do 10°C izmjereno je u unutrašnjosti, dok je Dalmacijaa bila najtoplija sa 20-ak°C.

Oborina je u PGŽ bilo i tijekom subote, kada je poslijepodnevna fronta zahvatila područje i donijela do 6 mm kiše Gorskom kotaru i riječkom području, a na otocima je kiša uglavnom izostala.
Slično je bilo i u ostatku Hrvatske, a jedino su se izdvojili Križevci s 15 mm kiše.

Netipično svjež početak kalendarskog ljeta svoju će dodatnu dimenziju dobiti u utorak, kada očekujemo izraženu promjenu vremena s puno kiše i osjetnim padom temperature zraka. Detajnije večeras.

Sličan sadržaj