FRONTA ZA NAMA: KIŠA, BURA, OSVJEŽILO / SLIJEDI DVA DANA STABILIZACIJE

U skladu s našim najavama, u prijepodnevnim satima utorka preko našeg područja premještala se hladna fronta koja je donijela kišu, osvježenje, a od sredine dana zapuhala je i bura koja radi poteškoće u prometu.

Do sada je, računajući i početak oborina jučer navečer palo je i preko 50 mm kiše. Najviše kiše ponovno je dobilo riječko područje, ali i područje istočnog priobalja i lokalno Gorski kotar. Od ponoći do ovh trenutaka situacija je sljedeća: Selce 41 mm, Velika Lešnica 34 mm, Volosko 33 mm, Klana i Preluk 31 mm, Poljane 29 mm, Rijeka (Pehlin) 24 mm, Krk (Mali Treskavac) 21 mm, Opatija 19 mm, Krk (Njivice) 17 mm, Platak 16 mm, Čavle 15 mm, Rijeka (Trsat), Baška i Cernik 14 mm, Rijeka (Vežica) 13 mm, Susak 12 mm te Kukuljanovo i Cres sa 8 mm.
Iz ovog je razvidno da je na riječkom području više kiše palo u zapadnom dijelu te na sjeveru uz granicu sa Slovenijom, ali je isto tako i vidljivo da kiša nije zaobišla većinu županije.

Osim kiše, stigao nam je i vjetar te je već od poslijepodnevnih sati HAK počeo izvještavati o ograničenjima u prometu.
Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale (D8), od Bakra do Senja, promet je zabranjen za I. skupinu, (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle), a od Karlobaga do Svete Marije Magdalene i za II. skupinu ( još i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom).
Bura bi do kasno navečer već trebala oslabiti.

S burom i sjeveroistočnjakom pala je i temperatura. U 17h Platak mjeri 4°C, Velika Lešnica 8°C, Klana 9°C, Čavle 11°C, Rijeka 12°C, a Opatija i Cres 14°C. Podatak s Raba i Malog Lošinja nemamo, a u 14h Rab je mjerio 16°C, a Mali Lošinj 18°C.
Tijekom dana na vrhu Učke uz maglovito vrijeme temperaturaa se spustila i ispod 5°C.

Prolazak fronte također je u unutrašnjosti Hrvatske donio osvježenje pa i lokalno obilniju kišu. Na sjveru Hrvatske palo je i do 50 mm, na zagrebačkom području oko 20 mm, a u Slavoniji uglavnom ispod 10 mm kiše. Trenutno je osjetno svježije pa se temperature u središnjim i sjevernim područjima kreću od 3 do 10°C, a Slavonija je najtoplija s temperaturom u Osijeku i od 13°C.
Na obali, Istra i Dalmacija također su osjetili prolazak fronte, u Roču je palo i preko 50 mm kiše, a vrlo slično bilo je i na sjeveru Dalmacije, dok je na splitskom području palo 30-ak mm. Uz kišu i pljuskove dolazilo je i do pojave grmljavine. Stiglo je i osvježenje, trenutno u Istri od 11 u unutrašnjosti do 15°C na obali, a Dalmacija je ipak toplija, temperature od 12 do 18°C, izuzev dalmatinskih planina koje imaju niže temperature.
I konačno Lika, od fronte je dobila 30-ak mm kiše uz pristojno osvježenje pa trenutno nigdje nije temperatura iznad 10°C.
Obistinilo se ono što smo najavljivali, od ove ciklone i fronte gotovo da nema kraja u Hrvatskoj koji nije dobio bar malo kiše.

Sutra u Hrvatskoj posvuda pretežno ili djelomice sunčano, a samo na jugu Dalmacije može pasti još malo kiše. Ujutro je na kopnu moguća magla. Vjetar na obali uglavnom sjevernih smjerova, na sjevernom dijeelu bura, a prema jugu Dalmacije sjeverozapadnjak. Na kopnu uglavnom do umjeren vjetar južnih smjerova
Pred nama je hladnija noć i jutro pa će u gorski predjelima temperatura možda ispod nule, a čak niti u unutrašnjosti neće bit previše toplo, temperature uglavnom ispod ili oko 5°C.
Prohladno jutro se očekuje i na sjevernom Jadranu, jutarnje temperature u zaleđu obale i ispod 5°C, a na obali i otocima ispod 10°C. Dalmacija ujutro toplija od Istre i Kvarnera, izuzev zaleđa gdje će temperatura biti uglavnom iznad 5°C, a na obali i otocima i do 15°C.

Danju posvufa iznadprosječno toplo, na kopnu, 12 do 17, u gorju 10 do 14, a uz obalu i na otocima 15 do 20°C.

Četvrtak će po vremenu biti sličan, a li temperaturno topliji. U petak na scenu stupa nova Sredozemna ciklona.

Rijeka, Tina Selihar

Shelf oblak na Lošinju, foto: Sandro Puncet

Val na Lošinju, foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj