UPOZORENJE: TIJEKOM UTORKA MOGUĆNOST OBILNIJE KIŠE, GRMLJAVINSKIH NEPOGODA I OLUJNIH (ORKANSKIH) UDARA BURE NA PODRUČJU PGŽ


Tlak je u padu zbog produbljavanja ciklone koja je zbog prodora hladnijeg zraka sa sjeverozapada Europe, nastala nad Ligurskim morem. Idućih 20-ak sati nalazit ćemo se pod njenim direktnim utjecajem, a u poslijepodnevnim satima, njen utjecaj na vrijeme kod nas će slabiti. Donosimo detalje.

Već sada na vrijeme djeluje spomenuta ciklona čiji se centar nalazi nad Ligurskim morem, a tijekom noći ona će se premjestiti u sjeverni Jadran (naslovna; model ARW; maps.meteoadriatic.net), donoseći lokalno i vrlo obilne oborine u vidu kiše i pljuskova, a s prolaskom fronte sredinom dana može biti i grmljavine. Lokalno u PGŽ može pasti i preko 50 mm kiše u kratkom vremenu.


Oborine po modelu Aladin/HR

Negdje sredinom utorka ili možda već u kasnim pprijepodnevnim satima, na Kvarneru će vjetar prilično naglo okrenuti na buru, koja će odmah biti umjerena do jaka s olujnim udarima, a rijetko može biti i kojeg orkanskog udara posebno na istočnom priobalju, od Novog Vinodolskog južnije.


Vjetar po modelu ARW, maps.meteoadriatic.net

U Gorskom kotaru vrlo slična priča, mogućnost lokalno izraženijih oborina, jak vjetar koji može biti olujnih udara na prijevojima, a možda čak i orkanskih udara.
Temperatura će se na riječkom području i u Gorskom kotaru malo sniziti, tako na Kvarneru najviša dnevna ne bi trebala prelaziti 15°C, a u Gorskom kotaru negdje oko 10°C.
Bura će se vrlo brzo smiriti pa do kraja dana više ne bi smjelo biti poteškoća u prometu.

Što se ostatka Hrvatske tiče, bar malo kiše past će posvuda. Najviše kiše u jutarnjim satima moglo bi pasti u sjevernim i središnjim predjelima unutrašnjosti, kao i na sjeveru Dalmacije, gdje može pasti preko 30 mm kiše u kratkom vremenu. Vjetra u unutrašnjosti neće biti sve do dolaska fronte kada lokalno na varaždinskom području može biti jakog sjeverca, a na karlovačkom području sjeveroistočnjaka.
U Dalmaciji dobar dio dana umjereno do jako jugo, zatim će u poslijepodnevnim satima zapuhati umjerena do pojačana bura koja neće biti jaka kao na sjevernom dijelu Jadrana.
U Dalmaciji će se zahlađenje najmanje osjetiti, dok će unutrašnjost, posebno sjeverni krajevi imati manji pad temperature zraka uzrokovan prodorom sa sjevera.

Do kraja dana ciklona će uz popunjavanje otići dalje na jugoistok.


Trenutno stanje s oborinama u PGŽ

Selce, Ante Petty

Rijeka, Irena Trkulja

Sličan sadržaj