Gdje je nestalo ljeto? U subotu kraći posjet, a u nedjelju ponovno hladnije

Ove godine ljeto nikako da svrati u naše krajeve. Sve su to kratkotrajni izleti topline, valova vrućine nema. Mnogi kažu neka tako i ostane.

Na vrijeme danima djeluje visinska ciklona koja podržava nestabilno vrijeme, oborine su svakodnevica, a potpuno sunčanih dana nema. Bura je rashladila more i na samo 19°C, mnogi strahuju za uspjeh sezone, jer Hrvatska još uvijek većinu svog turističkog proizvoda temelji na suncu i moru, a ni jedno ni drugo ovih dana baš nisu najjači adut. Sunca ima tek povremeno, a more je hladno, 3 do 5°C od prosjeka.

Zbog utjecaja te visinske ciklone, visoke temperature nas zaobilaze. A trenutno je toplije u Londonu nego u Rijeci. Ta je razlika u ponedjeljak bila i veća. U Londonu je tada izmjereno 30, a u Rijeci 23°C. Razlog toplini u Ujedinjenom Kraljevstvu je u utjecaju tople anticiklone koja podržava stabilno i iznadprosječno toplo vrijeme, čistu suprotnost od našeg. Tamo je još toplije bilo u utorak kada je lokalno temperatura išla i do 31°C. Te su temperature bile i 8°C više od prosjeka za doba godine.

Ovakav je raspored temperatura bio u četvrtak u Europi | Meteociel.fr

“Naša” visinska ciklona koja podržava i 5°C niže temperature od prosjeka, prisutna je i danas. Pljuskovi stižu sa sjeveroistoka, ne zauzimaju veću površinu u PGŽ, ali su dovoljni da bi vrijeme označili nestabilnim.

Reći da ih neće biti sutra bilo bi jako hrabro i pretenciozno. Jedino što možemo najaviti je vrlo toplu pa čak i vruću subotu, temperatura mjestimice može preko 30°C. I dalje su mogući lokalni pljuskovi.

U nedjelju će ojačati bura te ponovno biti mjestimice i s olujnim udarima, a temperature će biti ponovno niže. Svibanj i početkom srpnja.

Sličan sadržaj