Pakao u Omanu| Oboren svjetski rekord: U Omanu zabilježena najtoplija noć u povijesti

U gradu Quriyatu u Omanu 26. lipnja je zabilježena najviša noćna temperatura u povijesti, čime je oboren dosadašnji svjetski rekord. Oko 50.000 stanovnika Quriyata tijekom noći se grijalo na 42.6°C.

“Ovo je novi svjetski rekord za najvišu noćnu temperaturu u povijesti mjerenja”, izjavio je meteorološki stručnjak Maximiliano Herrera. Prethodni rekord iznosio je 41.9°C izmjerenih 27. lipnja 2011. također u Omanu, na aerodromu u Khasabu.

CNN-ov meteorolog Brandon Miller izjavio je da je do ovako visoke temperature u Quriyatu došlo zbog njegovog jedinstvenog položaja na obali Omanskog zaljeva.

“Visoke temperature dolaze s Arapskog poluotoka, a topao i vlažan zrak dolazi iz Omanskog zaljeva. Kada se sastanu, dolazi do ekstremnih vrućina i ekstremnih noćnih temperatura jer se zrak tijekom noći ne može rashladiti zbog vlage”, rekao je Miller.

Dnevna temperatura zraka skočila je na čak 49.8°C, piše Live Science. U svibnju prošle godine temperatura zraka je dosegla 50.8°C, no valja naglasiti kako Quriyat nikad nije izmjerio višu ‘najnižu temperaturu zraka’, kao što ju je mjerio u noći 26. lipnja ove godine.

Naslovna: Ilustracija, Zighy Bay, Breanna Wilson

Tekst: Live Science/Index

Sličan sadržaj