Gdje je zima i kako stojimo po tom pitanju?

gfsnh-0-6

Kao što znate klimatološka zima započela je 1. prosinca, a sve sigurnijim koracima grabimo i prema njenom astronomskom (kalendarskom) početku, bez da smo njenog utjecaja previše osjetili.

U prijašnjim pisanjima spomenuli smo neke od pokazatelja koji govore u prilog tome da bi nam zima trebala biti u svakom slučaju drugačija od svoje prethodnice.

Ako ste propustili jedan od naših mnogobrojnih osvrta na tu temu u rubrici RIMETEO škola, predlažemo da pročitate, jer ćete na taj način razumjeti tekst koji slijedi.

Jedni od pokazatelja razvoja situacije što se buduće zime tiče, svakako su AO i NAO indeksi. Prema prognozi oni će u idućih tjedan dana biti pozitivni, što znači da će polarna ciklona biti postojana, a pozitivan NAO indeks, znači ponovnu uspostavu zonalnog strujanja na Atlantiku, što nije dobra vijest ukoliko se nadate dolasku hladnijeg vremena.
Ciklone na Atlantiku, znače povlačenje topline s juga na Europu i tek poneku atlnstaku rontu u Sredozemlju.
Više o AO I NAO indeksima saznajte RIMETEO škola.

Temperature će u sjevernoj Americi biti uglavnom iznadprosječne, u Europi iznadprosječne dok će se veća hladnoća zadržavati nad istočnom Azijom.

Modeli sugeriraju da će se neutralni ili pozitivni AO indeks zadržati i najmanje cijeli idući tjedan, što znači da će doći do jačanja polarnog vrtloga (vorteksa, ciklone).
Kasnije, moguć je negativan AO indeks, jačanjem anticiklone nad Sibirom, prodori će se prebaciti na sjeverozapadni Pacifik.

Za početak siječnja vidi se prosječno negativna vrijednost AO indeksa, što bi značilo slabljenje polarne ciklone zbog wave1 utjecaja, tj. dislociranje polarnog vrtloga, a to bi u konačnici moglo rezultirati i konkrretnim zatopljenjem u stratosferi.

Sličan sadržaj