GEJZIR KOD RIMA

Talijanski znanstvenici su ostali u potpunosti zbunjeni brzinskim stvaranjem vulkanskog “gejzira” pored ograde zrakoplovne luke Leonardo Da Vinci u blizini Rima. Neočekivani krater se  nije povećao no iz rupe u zemlji stalno izlazi dim i pepeo.

24.08.2013. u ranim jutarnjim satima jedan je motorist upozorio policiju Fiumicina da se na stotinjak metara od prometne zrakoplovne luke diže dim i pepeo iz čudne rupe u zemlji. Ubrzo su na mjesto događaja stigli vatrogasci no nakon što su shvatili da je u pitanju “gejzirski” krater te da ne mogu ništa uraditi po tom pitanju, pozvali su vulkanologe kako bi otkrili o čemu se radi.

Interesantan fenomen u samoj blizini Rimske zrakoplovne luke.

Interesantan fenomen u samoj blizini Rimske zrakoplovne luke.

Znanstvenici su otkrili da je gejzirska rupa širine dva metra, dubine jednog metra. Pretpostavlja se da iz gejzira izlazi svojevrstan koktel plinova sastavljen od ugljičnog dioksida, vodikovog sulfida i metana. No zaključili su kako je potrebno napravi dodatna istraživanja koja će precizirati sastav plinova gejzira.

Prvotno se na talijanskoj televiziji pretpostavilo kako je riječ o ispuhu organskih plinova, no vulkanolozi smatraju da je najvjerojatnije u pitanju vulkanska aktivnost.

Seizmolog Alberto Basili sa Nacionalnog instituta za geofiziku i seizmologiju je dao izjavu za britanski Daily Telegraph u kojoj stoji:

Je li ovaj događaj zaista toliko benigan i lokalan da se ne mora uzeti u obzir?

Je li ovaj događaj zaista toliko benigan i lokalan da se ne mora uzeti u obzir?

„U zadnje vrijeme smo uočili značajnu vulkansku aktivnost na prostoru od Etne na Siciliji, Vezuva pored Napulja do brda Alban koja se nalaze u okolici Rima. Vulkanski plinovi se znaju skupljati u zemljinoj kori ponekad i tisućama godina, nakon erupcije vulkana, ponekad ti plinovi izlaze na površinu, desecima kilometara daleko od mjesta stvaranja. Mi smo bili svjedoci raznoraznih pomora životinja koje su nastradale od udisanja vulkanskih plinova.“

Vulkani Etna, Vezuv i Lipari su u zadnjih nekoliko tisuća godina bili poprilično aktivni. Najpoznatija je erupcija Vezuva koja je 79. godine nove ere, uzrokovala uništenje Pomeja i Herkulanuma, no javnosti je malo poznato da se u jezerima sjeverno od Rima nalaze vulkani koji su se do sada smatrali ugaslima te ih znanstvenici nisu uzimali za prijetnju.

Noćna snimka "gejzira".

Noćna snimka “gejzira”.

U zadnjih nekoliko desetljeća imamo priliku vidjeti aktivaciju brojnih vulkana. Pojedine grupe znanstvenika smatraju da je u pitanju stanovito cikličko zagrijavanje zemljine unutrašnjosti i širenje zemljine kore, dok drugi smatraju da su vulkanske aktivnosti nepredvidive i nemaju veze s ikakvim planetarnim ciklusima.

Kako god bilo, najnoviji talijanski plinoviti gejzir se napravio na samom ulazu u zrakoplovnu luku kroz koju godišnje prođe 37 milijuna putnika. Također nam nije poznato zašto se ovaj vulkanski ispuh naziva gejzirom. Naime, u Wikipediji stoji slijedeća definicija:

Gejzir (iz islandskog jezika geysa – vrtlog, tok) je termalni izvor na zemaljskoj površini koji u manje ili više redovitim vremenskim razmacima izbacuje kipuću vodu i paru kao fontanu u zrak. Gejziri se nalaze uglavnom na vulkansko aktivnim područjima.”

Basili smatra kako je u pitanju limitirani fenomen te da nema razloga za alarmiranje obližnjeg Leondarda Da Vincija.

Matrix World

 

Sličan sadržaj