Genovska ciklona lokalno donijela i preko 100 mm kiše, bura sve jača uz prve zabrane

122 mm kiše – trenutno je najveća zabilježena količina u PGŽ pala na automatskoj postaji Poljane od ponoći do 15h. Obilne oborine Genovske ciklone nisu zaobišle pojedine lokacije riječkog područja, a gledajući ostale podatke s automatskih postaja može se zaključiti da je više kiše palo na zapadu nego na istoku.

Osim Poljana, preko 100 mm kiše imaju i Brešca (106 mm). 94 mm palo je u Velim Munama, 70 mm u Marčeljima, u Rijeci na Pehlinu 54 mm.
Istovremeno, istočniji krajevi uključujući i službenu posstaju na Kozali dobili su osjetno manje kiše, većinom do 30 mm, dok je najmanje kiše palo na istočnom priobalju.

Izuzev pojedinih lokacija na riječkom području i u Istri je bilo lokalno izraženije kiše, čak do 120 mm koliko se mjeri na istarskoj strani tunela Učka.

S odmicanjem poslijepodneva vjetar je okrenuo na buru, kako se ciklona premješta iz Genovskog zaljeva južnije, a temperature su u padu zbog čega je u gorju iznad 1000 metara počeo i snijeg. Na Platku su 2°C uz slab snijeg.

HAK javlja da je zbog vjetra, na dionici Jadranske magistrale između Bakra i Senja (DC8) te autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Slično vrijeme očekuje se i tijekom utorka. Bit će promjenjivo ili pretežno oblačno uz povremene oborine, koje mogu biti izraženije na istočnom priobalju te na južnim otocima, a manje na riječkom području. U Gorskom kotaru većinom kiša, ponegdje i obilnija, a iznad 1000 metara i povremen snijeg.

Smirivanje vremena slijedi od utorka navečer te će srijeda biti većinom stabilna, ali vjetrovita i svježa ili hladna. Nova promjena izgledna je za kraj tjedna, a trebala bi biti u zimskom tonu.

Naslovna: Aktualni položaj ciklone; Idokep

Sličan sadržaj