Globalni ekstremi koji su obilježili siječanj

engrain
Siječanj je obilovao meteorološkim zanimljivostima. Polarni udari i snježne oluje nu dijelovima SAD-a, istovremeno s ekstremnom sušom i iznadprosječnom toplinom u Kaliforniji. Tu je i intenzivna ciklonalna aktivnost na Atlantiku koja je Ujedinjenom Kraljevstvu donijela ekstremne količine oborina, a sve se zaključuje s velikom vrućinom u Australiji i Argentini. Donosimo najzanimljivije ekstreme iz siječnja.

SJEVERNA AMERIKA
Siječanj je donio ekstremne kontraste između istoka i zapada kontinenta. Dok je na istočnim dijelovima bio jedan od najhladnijih i najsnjećnijih ikada, na zapadu, posebno SAD-a, bilo je suše iznadprosječne topline, a iznadprosječno toplo bilo je i na Aljaski, zabilježen je 3. najtopliji siječanj od početka mjerenja.

SREDNJA i JUŽNA AMERIKA
Ekstremna vrućina u dijelovima Argentine i Brazila. Najtopliji siječanj od početka mjerenja za Sao Paulo s prosjekom od 25°C. U Rosariju, u Argentini zabilježena je najtoplija noć, kada temperatura nije išla ispod 28°C.
Bilo je poplava u Boliviji zbog vrlo obilne kiše pri čemu je poginulo 50 ljudi.

EUROPA
Najoborinskiji siječanj od početka mjerenja za Englesku i Wales, dok na razini UK radi se o 3. najoborinskijem siječnju. Palo je 200% više oborine od prosjeka što je dovelo do poplava.
Na Islandu toplina, i po prvi put od početka mjerenja dogodilo se da neka meteorološka postaja tijekom cijelog mjeseca ne uđe u minus. Ovaj put to se dogodilo na dvije postaje, Vattarnes gdje je mjesečni minimum bio +0.4°C, i Stórhöfði u Vestmannaeyjaru gdje je mjesečni minimum bio +0.3°C.

I najzapadniji dijelovi Europe imali su iznadprosječni siječanj. Na Svalbardu, u Arktičkom krugu, temperatura je bila 10 stupnjeva viša od prosjeka. U Španjolskoj su temperature poprimale i ranoljetne vrijednosti, od preko 25°C. U Amsterdamu je također pao rekord, 14°C, kao najviša temperatura za siječanj otkako postoje mjerenja.

Francusku rivijeru sredinom mjeseca pogodile su jake oborine, palo je i preko 200 mm kiše, pri čemu su poginule 3 osobe.

AFRIKA
42°C zabilježena su u Senegalu kao najviša temperatura u siječnj na sjevernoj hemisferi. Ciklon Deliwe, pogodio je Madagaskar, pri čemu je poginulo 5 ljudi uz počinjenu materijalnu štetu.

AZIJA
Poplave na Filipinima i u Indoneziji. Poginule 33 osobe.
Bilo je i iznadprosječne hladnoće, posebno na jugoistoku kontinenta.
Najniža temperatura na sjevernoj hemisferi u siječnju iznosila je -58.5°C u Yarolu, Sibir.

AUSTRALIJA
U Perthu je 16. siječnja zabilježena najtoplija noć u 116 godina, a temperatura se nije spuštala ispod 29.7°C. Na jugu Australije mjereno je 49.3°C, najviša temperatura južne hemisfere u siječnju, a najviša količina oborine izmjerena je na Sjevernom teritoriju, preko 220 mm.

NOVI ZELAND i JUŽNI PACIFIK
Hladan siječanj za Novi Zeland. Najviša temperatura od 33.8°C to i potvrđuje, jer se ipak radi o srcu ljeta, a na Južnom otoku temperatura se spustila i do -2.7°C. Bilo je i oborina, preko 220 mm u jednom danu.

Početkom 2. dekade siječnja snažan tropski ciklon (Ian) pogodio je Tongu, poginula je jedna osoba, a brojn zgrade su uništene. Ciklon June Novoj Kaledoniji donio je obilnu kišu koja je uzrokovala poplave, a njegovi ostaci došli su i do Sjeverno otoka Novog Zelanda s jakim vjetrom, zbog čega je dolazilo i do nestanka struje.

ANTARKTIKA
-48°C zabilježeno je na Antarktici kao najniža temperatura južne hemisfere u siječnju

Sličan sadržaj